Guzenbauer: Srbija je srž Balkana, EU treba da je tretira s poštovanjem

"Potrebno je ophoditi se prema Srbiji s poštovanjem. Srbija mora ispuniti kriterijume, ali ne ide da se Beogradu uvek stavlja pred nos ‘šargarepa - članstvo’ i uvek ponovo povuče", naglasio je Guzenbauer u intervjuu bečkom dnevniku „Kurir“.

Prema njegovim rečima, takav odnos EU vodi ka tome da Srbi stiču utisak da ih EU ne shvata ozbiljno.

Kao zemlji koja je srž Balkana, Srbiji je potrebna evropska perspektiva, i ne sme biti žrtva zamora od širenja EU, koja je zaposlena oko same sebe zbog ekonomske i finansijske krize, podvukao je bivši austrijski kancelar, kojeg je prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić pozvao da savetuje srpsku vladu.

Upitan da li je potpisao ugovor sa srpskom vladom o savetovanju Beograda na putu u EU, on je rekao da to još nije slučaj, ali da su dobri izgledi da će dogovor biti postignut u naredne dve nedelje, i da će „stvar biti finalizovana“.

Guzenbauer je objasnio da će se, kao savetnik, skoncentrisati na podršku u procesu pristupanja EU, kao i prenošenju Beogradu stavova i informacija o tome kakvo je raspoloženje u glavnim gradovima Unije.

"Srpska vlada mora odgovarajuće reagovati. Ona će predstaviti reforme i moraće da preduzme nešto protiv korupcije. Zemlji je potreban motor rasta i dugoročna perspektiva rasta. Mladi Srbi trenutno u velikom broju napuštaju zemlji, posebno oni trebaju pod hitno radna mesta, kao i ekonomski i socijalni napredak", podvukao je on.

Izvor: blic

Pogledajte još