Prosečan srpski seljak: Star, zabrinut i nepoverljiv

Problem gazdinstava, zbog kojeg su njihovi nosioci najviše zabrinuti, jeste finansiranje proizvodnje, jer su cene inputa visoke, pokazala je anketa koja je obuhvatila 1.200 poljoprivrednika, a čije je rezultate objavilo Ministarstvo poljoprivrede.

Kao problemi se potom izdvajaju niske cene proizvoda i gubici pri njihovoj prodaji, nedostatak radne snage, rizici od suše i drugih nepovoljnih klimatskih prilika, ali i naplata prodatih proizvoda, nedostatak mehanizacije i zemljišta.

Prosečan nosilac poljoprivrednog gazdinstava u Srbiji je osoba muškog pola (81,9 odsto) iznad 45 godina starosti (čak 39,4 odsto je starijih od 60 godina), 37 odsto njih ima osnovnu školu ili niže obrazovanje, 28 odsto dvogodišnju ili trogodišnju srednju školu, a 28 odsto četvorogodišnju srednju školu.

Blizu četvrtine njih, pored poljoprivrede, ima još neki posao, mesto stalnog boravka je vangradska sredina (96,8 odsto).

O državnoj politici u agraru putem televizije se informiše 70,4 odsto nosilaca gazdinstava, 9,1 odsto to čini putem interneta, dok se šest odsto ispitanika izjasnilo da se po ovim pitanjima uopšte ne informiše.

Informacije od drugih poljoprivrednika prikuplja 5,3 odsto gazdinstava, a 4,9 odsto putem štampanih medija.

Oko polovine nosilaca gazdinstava (47 odsto) nije upoznato sa Zakonom o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, koji je donet početkom ove godine, bezmalo trećina njih je upoznata, dok je delimično upoznato 23 odsto gazdinstava.

Državne podsticaje dobija 41 odsto gazdinstava. Postoji statistički značajna razlika kada su godine starosti u pitanju, tačnije, mlađi nosioci gazdinstava u većoj meri dobijaju podsticaje u odnosu na starije.

Od gazdinstava koja primaju podsticaje (poduzorak 40,8 odsto) najveći broj njih prima regres za gorivo po hektaru zemljišta (15,1 odsto) i osnovne podsticaje za biljnu proizvodnju koji se isplaćuju po hektaru (12,4 odsto), 3,8 odsto je onih koji primaju premiju za mleko po litru, a 2,2 odsto gazdinstava prima podsticaje za kvalitetne priplodne mlečne krave po grlu.

Čak 94,7 odsto nosilaca poljoprivrednih gazdinstava nisu članovi ni jednog udruženja poljoprivrednika, a 97 odsto njih smatra da ne postoji reprezentativno udruženje koje zastupa njihove interese u razgovorima s predstavnicima vlasti.

Dve trećine nosilaca gazdinstava smatra da trenutna poljoprivredna politika - u poslednjih godinu, pet i 10 godina, ide u pogrešnom pravcu.

Najveći broj optimista po ovom pitanju smatra da se poljoprivredna politika kreće u dobrom pravcu u poslednjih godinu dana.

Izvor: blic

Pogledajte još