NUNS: Kršenje standarda

BEOGRAD, 16. jun 2009. (FoNet) - Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) uputilo je najoštriju kritiku dnevnom listu Kurir, zbog grubog kršenja profesionalnih i etičkih standarda u danas objavljenom tekstu "Oljin sin narkoman".

U saopštenju NUNS izražava očekivanje da će Ministarstvo kulture Srbije protiv Kurira odmah pokrenuti "odgovarajući postupak zbog grubog kršenja Zakona o javnom informisanju".

U tekstu najavljenom preko cele naslovne strane navodi se da je 15-godišnji učenik osmog razreda L.V. "priveden u stanicu policije Stari Grad, jer je kod njega pronađeno oko
15 grama marihuane", podseća NUNS.

Kako se napominje u saopštenju NUNS, identitet dečaka zaštićen inicijalima odmah je, zapravo, otkriven, jer je već u naslovu i podnaslovu navedeno da je reč o sinu voditeljke "Utiska nedelje" na TV B92.

Presudu da je dečak narko diler Kurir je "začinio" i velikom fotografijom majke dečaka, stoji u saopštenju NUNS

Ovim tekstom Kurir je, prema oceni NUNS, najgrublje prekršio Zakon o javnom informisanju, koji propisuje da se "maloletnik ne sme učiniti prepoznatljivim u informaciji koja je podesna da povredi njegovo pravo ili interes", kao i da javna glasila moraju "posebno voditi računa da sadržaj javnog glasila i način distribucije ne naškode moralnom, intelektualnom, emotivnom ili socijalnom razvoju maloletnika".

Prema stavu NUNS, Kurir ne poštuje ni Kodeks novinara, koji novinaru nalaže da "ne sme nikoga proglasiti krivim do izricanja sudske presude", kao i da "poštuje i štiti prava i dostojanstvo dece".

Pogledajte još