FIA ostaje pri ograničenju budžeta

LONDON, 16. juna 2009. (Beta-AP) - Svetska automobilska federacija (FIA) objavila je da će ostati pri svojim planovima da uvede budžetsko ograničenje u Formuli jedan, da bi se izbegla "finansijska trka u naoružanju", iako su ključni timovi najavili bojkot ako se to desi.

Ferari i drugi timovi najavili su da će se povući iz Formule jedan ako se ne povuku planovi o ograničenju budžeta na 60 miliona dolara. Svih 10 ovogodišnjih učesnika licenciralo se i za sledeću sezonu, uprkos neslaganju FIA i Udruženja timova Formule jedan (FOTA).

Finansijski stručnjaci obe organizacije susreli su se u ponedeljak, ali su objavili da niko od njih nije imao ovlašćenje da razgovara o planiranom finansijskom ograničenju.

"Naravno, nisu uopšte bili spremni da razgovaraju o pravilu. Kao rezultat toga, sastanak nije mogao da ispuni svoju svrhu, a to je poređenje pravila FIA sa predlozima FOTA u želji da se nađe zajedničko stajalište", navodi se u saopštenju FIA.

"Razgovaralo se o finansijskim predlozima FOTA u pravom dijalogu, ali je postalo jasno da oni ne bi mogli da ograniče trošenje timova koji mogu da izdvoje više od konkurenata. Još jedna finansijska trka u naoružanju bila bi neizbežna. Zbog toga na snazi ostaju finansijska pravila FIA", navodi se u saopštenju.

FOTA je podnela zajednički zahtev da se takmiči sledeće sezone, ali je FIA zavela Ferari, Red Bul i Toro Roso kao timove koji su podneli nepravilne zahteve. Još pet drugih timova - Meklaren, Reno, Bron GP, BMW Zauber i Tojota - dobilo je rok od nedelju dana da podnesu pravilne zahteve.

Ako se ne postigne dogovor između strana, FIA će, prema najavama, uvesti nove timove da popune spisak od 13 ekipa i 26 vozila.

Pogledajte još