Kako da zaista nestanete s interneta

Često se kaže da ono što je jednom objavljeno na internetu zauvek ostaje u njegovim bespućima. Upravo na tu činjenicu kao da zaboravljamo u vremenima društvenih mreža i opšte povezanosti na internetu.

Međutim, s vremena na vreme nam neko ukaže na to da deljenje svega i objavljivanje na internetu nije uvijek najpametnije. To su prepoznale i kompanije koje proveravaju svoje potencijalne radnike ne samo kod bivših poslodavaca, već i na društvenim mrežama i internetu uopšte.

Napomena
Zbog velike posete u poslednjih nekoliko sati sajt justdelete.me nije trenutno dostupan, ali bi trebalo da se vrati u život uskoro.

Stoga ne čudi da što sve više ljudi želi da obriše "svoju sramotnu internet prošlost" i krene da ispočetka gradi svoju "internet reputaciju".

U tome im može pomoći veb-stranica justdelete.me.

Kako piše "Wired", Justdelete.me na jednom mestu prikuplja linkove na različite profile na društvenim mrežama ili stranicama i omogućava korisniku da u nekoliko poteza izbriše svaki svoj trag.

Bez obzira na to radi li se o profilu na Fejsbuku ili Pej-palu, Justdelete će vam dati mogućnost da obrišete svoj profil bez kopanja po postavkama na svakoj posebnoj veb-stranici.

Navode i koliko je teško izbrisati profil na pojedinoj stranici. Tako je recimo jednostavno brisanje mejla, dok je obrisati korisnički profil na Amazonu veoma teško, a na Evernote-u skoro pa nemoguće.

Ako stranica ne dopušta brisanje bez direktnog kontakta s njihovom korisničkom podrškom ili traži posebnu proceduru, Justdelete će ponuditi linkove na ta uputstva i kontakt osobe.

Čak i ako ne razmišljate o trenutnom brisanju svog digitalnog života, možda ne bi bilo loše da sačuvate link na Justdelete.me. Nikad ne znate kada ćete poželeti (ili kada ćete morati) da "nestanete".

(Izvor: T portal,
via B92)

Pogledajte još