Premijer Kine: Pomoći ćemo Srbiji

Premijer Kine je rekao da je ta zemlja spremna da pomogne Srbiji kroz nove oblike finansiranja i podsticanja uspešnih kompanija u Srbiju o to u različitim segmentima.

Nikolić je kineskog premijera obavestio da je Srbija zainteresovana za intenzivniju ekonomsku saradnju s Kinom, posebno za nova kineska ulaganja i otvaranje novih radnih mesta.

"Nisam došao u Kinu da pružim ruku tražeći neki dolar pozajmice. Došao sam kao predsednik države čiji građani traže posao, koji žele da rade i pošteno zarade. Mi taj posao ne možemo da obezbedimo sami, već uz pomoć investitora koji će uložiti u Srbiju i otvoriti nova radna mesta"
, rekao je Nikolić.

Kećiang je potvrdio podršku Kine teritorijalnom integritetu naše zemlje i istakao da je "Srbija za Kinu prijatelj od poverenja", te da se dve zemlje se međusobno podržavaju.

"Kina želi da izjednači spoljnotrgovinske odnose i stvori uslove za povećanje uvoza roba iz Srbije. Između nas postoji komplementarnost i spremnost da poboljšamo robnu razmenu", istakao je kineski premijer.

Nikolić je potom u razgovoru sa pedsednikom stalnog komiteta Svekineskog narodog kongresa Džang Deđijangom rekao da Srbija više nema probleme ni sa jednom zemljom u svetu osim sa delom svoje teritorije na KiM, ponovio je da Kosovo ne damo a da nam ga ne mogu oteti i naglasio da Srbija želi da razgovara i tako obezbedi da građani žive bolje.

Napominjući da je Nikolić prvi predsednik iz centralne i istočne Evrope koga prima novo kinesko rukovodstvo, Deđijang je rekao da to govori o značaju koji se pridaje Srbiji.

"Što se tiče Kosova i Metohije - mi potpuno razumemo i podržavamo stav Srbije"
, poručio je predsednik kineskog parlamenta i dodao da će novo rukovodstvo podsticati privrednike da ulažu u Srbiju, a građane da posete turističke destinacije.

Ocenivši da je saradnja dva parlamenta na visokom nivou, on je najavio dalje unapređivanje saradnje i prijateljstvo.

"Vi ste uticajan i iskusan političar u Srbiji i zalagali ste se za prijateljske odnose Srbije i Kine. Uveren sam da će vaša poseta biti uspešna i značajna"
, rekao je Denđijang.

Nikolić će danas sastaje i sa predsednikom Kine Si Đinpingom.

Za danas je predviđen i sastanak šefova diplomatije Srbije i Kine Ivana Mrkića i Van Đija, dok će srpski ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević potpisati memorandum sa kineskim ministarstvom za zemljište i resurse.

Predsednik Srbije predvodi državnu delegaciju koja je danas počela četvorodnevnu posetu Kini.

U srpskoj delegaciji je i ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić i grupa privrednika.

Cilj posete je osnaživanje strateškog partnerstva s Kinom, koje je sklopljeno 2009. godine, napredak u realizaciji postojećih investicionih projekata, kao i inicijativa za novim oblicima saradnje.

(Izvor: Beta, Tanjug, B92)

Pogledajte još