Osam pametnijih načina kako da koristite kameru na telefonu

Fotoaparati i kamere postali su neizostavni deo opreme na mobilnim uređajima.

Pri tome ne mislimo samo na mobilne i pametne telefone, već i na tablete.

Ipak, većina korisnika kamere koristi tek za fotografisanje nekih zanimljivih trenutaka ili video-pozive, a kamera na mobilnom uređaju može biti mnogo više.

"HowToGeek" napravio je popis osam pametnijih načina za korišćenje kamere na mobilnom uređaju koji će vas naterati da posegnete za njim i kad to pre niste radili.

"Snimite" proizvod u prodavnici i kupite ga online

Ako već imate iskustva u kupovini putem interneta, onda verovatno znate da je neke stvari jednostavno lakše pogledati uživo u prodavnici, pre no što se odlučite da kupite po nižoj ceni na internetu.

Amazon čak nudi i aplikaciju "Price Check" koja vam omogućava da pomoću kamere na svom mobilnom uređaju skenirate barkod i potražite isti u Amazonovoj ponudi. Možda vam se to čini kao dodatna gnjavaža, ali ako otkrijete da možete uštedeti nekoliko stotina ili hiljada dinara, isplati se malo poigrati se mobilnim telefonom.

Prevedite sa stranog jezika u trenu

Putujete li u stranu zemlju čiji jezik ne govorite, a lokalno stanovništvo ne govori neki od svetskih jezika ili nije preterano spremno na saradnju, kamera na mobilnom može vam poslužiti poput ličnog prevodioca.

Dovoljno je pokrenuti aplikaciju "Google Translate", odabrati opciju prevođenja s fotografije, uslikati strane reči, prstom označiti koje su reči problematične i ostaviti Guglu da otkrije šta tačno piše. Sistem nije savršen, ali je definitivno bolji od tipkanja nepoznatih reči u pretragu ili lutanja po nepoznatom gradu.

"Proširena stvarnost" pred vašim očima

"Proširena stvarnost' ili "augmented reality" sve se češće spominje i koristi, posebno u marketinške svrhe. Poslednja u nizu je švedska IKEA koja je napravila IKEA Catalog, aplikaciju uz pomoć koje možete da isprobate pojedine komade nameštaja direktno u svom domu pre nego što uopšte posetite prodavnicu.

Dovoljno je da odabrete artikl i postavite katalog na mesto gde biste inače u stvarnosti stavili komad nameštaja. Uperite svoj mobilni uređaj prema tom mestu i na ekranu će se pojaviti veoma realan prikaz kako bi taj kauč ili sto izgledali u vašem prostoru. IKEA je napravila prvi korak, a verovatno će njen primer slediti i drugi proizvođači. Možda bismo, u bliskoj budućnosti, i odeću mogli isprobavati pomoću takvih aplikacija.

Odredite lokaciju

Još jedna zanimljiva mogućnost koja koristi kameru i "proširenu stvarnost" jeste navigacija. Pojedine aplikacije (poput Yelpa ili Wikituda) koriste kameru kako bi vam pomoću "proširene stvarnosti" pokazale kojim putem treba da idete, dok druge koriste iste te mogućnosti kako bi vas obavestile gde se nalazi koji hotel ili bar.

Pretraga fotografijom

Na tržištu ima nekoliko aplikacija koje korisnicima omogućavaju pretraživanje pomoću fotografija. Princip je zapravo veoma jednostavan.

Uslikate neki predmet, građevinu ili proizvod i zatražite od aplikacije više informacija o njemu. "Google Googles" jedna je od takvih aplikacija koja će vam relativno brzo javiti šta je točno to što gledate i ponuditi vam više informacija o predmetu, građevini ili mestu.

Pretvorite kameru u skener

Svoj mobilni uređaj možete u tren oka pretvoriti u skener i skenirati neki bitan dokument i kad niste u kancelariji ili kod kuće. Jednostavno uslikate dokument, a aplikacije poput "Google Drivea" ili "Evernotea" će ga "pročitati" i pretvoriti u dokument koji možete uređivati na svom mobilnom telefonu ili ga poslati na uređivanje na računar.

Skenirajte QR i 2D kodove

Većina mobilnih uređaja dolazi s predinstaliranim čitačem kodova, a ako ga nemaju, lako se može skinuti s interneta. QR kodovi sve se češće koriste za reklamiranje, ali i kako bi korisnici izbegli upisivanje internetske adrese za više informacija o nekoj komapniji ili proizvodu.

Više nije retkost ni da se QR kodovi pojavljuju na posetnicama ili u muzejima. Tehnologija omogućava korisnicima da jednostavno uslikaju uplatnicu koju treba da platite i plate je direktno sa svog mobilnog telefona putem neke od aplikacija za e-banking svoje banke.

Izradite nadzornu kameru

Ukoliko imate neki stari pametni telefon kod kuće koji još radi, ali ga više ne koristite, možete ga jednostavno pretvoriti u nadzornu kameru.

Dovoljno je da ga uključite u struju, instalirate besplatnu aplikaciju "IP Webcam" te povežete pametni telefon na bežičnu mrežu. Sad je postavite na mesto koje želite da nadzirete i pokrenite aplikaciju kako biste podesili njen rad.

Nakon pokretanja aplikacije, ispisaće se IP adresa na kojoj kamera "emituje", a sliku koju prikazuje možete pregledavati direktno iz svog internet bausera (upisivanjem IP adrese) ili putem nekog od multimedijskih programa koji podržavaju "Stream" kao što je VLC. Nadzorna kamera sama po sebi neće snimati šta se događa, ali tu može pomoći VLC koji podržava mogućnost snimanja ili jednostavan "PrintScreen" ako ugledate nešto što želite da zabeležite (recimo komšijinog psa koji uništava vaše dvorište).

Izvor: 24sata

Pogledajte još