Trikovi: Kako nas varaju trgovci

Manje pakovanje, ista cena

U poslednje vreme popularno je smanjivanje pakovanja proizvoda. Tom su triku pribegli mnogi domaći i strani proizvođači. Cene proizvoda ostaju iste ili se neznatno smanje, ali pakovanje je manje za 10 ili 20 grama, a kupci to često niti ne primete. Ako zaista želite da uštedite, obratite pažnju na težinu proizvoda i količinu sadržaja u pakovanju.

Dva plus jedan gratis

Naravno da želimo da dobijemo nešto besplatno ako se već deli. Često automatski kupujemo "dva za jedan" ili "tri za dva" proizvode jer mislimo da tako štedimo. Ipak, zna se dogoditi da je ušteda mala. Ako se ponuda sastoji od dva ili više različita proizvoda, razmislite trebaju li vam zaista svi. Takođe, izračunajte o kakvoj se uštedi radi. Može se dogoditi da preplatite proizvode koji vam niti ne trebaju.

Raspored polica

Većina ljudi veruje da su najbolji proizvodi i cene u sredini police jer kupci uglavnom ne obraćaju pažnju na obode, odnosno na početak i kraj. Međutim, najnovija istraživanja pokazuju da je upravo suprotno. Naime, akcije su najčešće na kraju polica, što je i najbolja pozicija.

Cena po komadu

Neke proizvode možemo kupiti po kilogramu, a neke ipak samo po komadu, dok se neki prodaju na oba načina. Radi se o klasičnom trgovačkom triku. Verovatno ćete pomisliti da je bolje kupiti tri zapakovana proizvoda jer su jako jeftini, što ne mora biti slučaj. Pazite na istaknutu cenu za jedan kilogram, pogotovo povrća i voća, jer vas cena po komadu može zbuniti.

Manje je skuplje?

Odlika štedljivosti je oduvek bila – kupi veće pakovanje jer je jeftinije nego ono malo. U poslednje vreme to se pravilo dokazalo kao pogrešno. Naime, razlike cena za malene i velike proizvode su sve manje. Ako vam, dakle, ne treba 10 kilograma praška za veš, možda će vam se više isplatiti kupiti manje pakovanje.

(Izvor: Magazin.ba, agencija VLM)

Pogledajte još