Upozorenje iz Vlade: Direktoru GAK "Narodni front" preti smena zbog smrti bebe

Kako "Blic" saznaje od izvora u Vladi Srbije, direktoru „Fronta“ je predočeno da ima obavezu da preduzme mere iz svoje nadležnosti u vezi sa sumnjom na stručne propuste lekara. Na to mu je, saznaje „Blic“, ukazano nedavno i sada se očekuje njegova reakcija.

"Ali, ako reakcija izostane, bez obzira na njegovu stručnost dr Stanojević neće ostati na poziciji direktora"
, kaže naš izvor "Blica".

Privatni lekari za smene

Udruženje „Privatni lekari Srbije” zahteva od Ministarstva zdravlja da i u slučaju GAK „Narodni front”, kao i u drugim zdravstvenim ustanovama gde su se dešavali propusti u lečenju pacijenata, hitno uradi analize i smeni rukovodeći kadar, koji je i najodgovorniji za organizaciju i stručni rad bolnice.

Zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravlja podnela je Javnom tužilaštvu prekršajne prijave protiv dva lekara u GAK “Narodni front” i krivičnu prijavu protiv jednog lekara, gotovo izvesno dr Zagorke Milovanović, koja 29. jula nije prepoznala da je jedna beba Branislave Branković životno ugrožena. Zbog toga joj nije urađen carski rez, što je za rezultat imalo tragičan ishod - smrt jedne od beba.

Dr Stanojević je ovim povodom najpre rekao da su lekari morali da prepoznaju da je plod ugrožen i da se nije smelo čekati sa carskim rezom, ali je samo dan nakon toga odbacio krivicu lekara za smrt bebe.

To je bio razlog da ceo slučaj prekontroliše zdravstvena inspekcija, a ministarka zdravlja dr Slavica Đukić Dejanović naloži vanredni stručni nadzor. Podignuta je i krivičnu prijava zbog sumnje za nesavesno pružanje lekarske pomoć.

Do dr Stanojevića juče nismo uspeli da dođemo kako bismo dobili komentar naših saznanja.

Hronologija

29. jul: Branislava Branković je na porođaju u GAK “Narodni front” ostala bez jedne bebe, dok se lekari bore za život druge. Porodica tvrdi da je lekarka odbila da carski rez obavi pre zakazanog termina.

30. jul: Direktor porodilišta dr Dušan Stanojević rekao je da su lekari morali da prepoznaju da je plod ugrožen.

30. jul: Zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravlja ušla je u porodilište kako bi utvrdila da li je bilo propusta.

31. jul: Dr Stanojević menja stav i kaže da ugorženost bebe nije bila tolika da bi se unapred moglo predvideti da će nastupiti smrt, kao i da su lekari uradili sve što su mogli.

18. avgust: Interna kontrola utvrdila je da je beba preminula zbog propusta lekara.

24. avgust: Zdravstvena inspekcija podnela je prekršajne prijave protiv dva lekara.

Izvor: Blic

Pogledajte još