Mladi u Srbiji: Žele da rade, ali ne traže posao

Nije mali broj ni onih koji navode da im pronalazak posla nije "ni na pameti".

Istraživanje na sajtu Infostuda pokazalo je da oko 20 odsto njih o poslu ne razmišlja, a tek više od trećine anketiranih bilo bi spremno da radi tokom leta da su dobili konkretnu poslovnu ponudu. Ali, posao ipak aktivno nisu tražili.

Oko 15 odsto anketiranih studenata navelo je da uveliko radi na pronalaženju posla, dok je četvrtina ispitanika rekla da su bili u potrazi za poslom, ali ga nisu našli.

U anketi "Da li planirate da pronađete honorarni posao preko leta" učestvovalo je blizu 1.000 ispitanika, a ima i onih koji su naveli da se još odmaraju i da nisu odlučili da li žele da rade. Takvih ispitanika je osam procenata, saopštio je Infostud.

Veliki broj kandidata koji konkuriše za posao navodi da ih izostajanje povratne informacije o ishodu konkursa obeshrabruje i ne motiviše da se redovno prijavljuju na konkurse za posao.

Takođe, mnogi kandidati su izneli ocenu da se konkursi raspisuju samo "pro forme" i da kompanije sa “lažnim” oglasom već imaju osobu koja na toj poziciji radi ili je unapred poznata, što ih dodatno demotiviše da traže sezonski posao.

Izvor: Novi Magazin

Pogledajte još