Turisti su nam doneli 409 miliona dinara

Turisti iz Republike Srpske jedini imaju „široku ruku“ kada dođu u Srbiju, dok ostali gosti iz okruženja skromno troše. Naši najbrojniji gosti su iz Republike Srpske - oni su u prvih šest meseci ostvarili 74.956 noćenja, što je za četiri odsto više nego lane. Oni vole da se šetaju Zlatiborom, da se odmaraju u Vrnjačkoj Banji i šopinguju u Beogradu. Potrošili su od januara do maja 58 miliona dolara! U proseku, svaki gost iz Republike Srpske u Srbiji ostavi 774 dolara!

Drugi na listi najbrojnijih naših stranih gostiju dolaze iz Crne Gore. Crnogorci su noćili 64.618 puta, ali su potrošili samo 38 miliona dolara.

"Nažalost, iz okruženja više ne dolazi mnogo poslovnih ljudi, već su to turisti, najčešće mladi", potvrdili su u Turističkoj organizaciji Srbije. "Crnogorski turisti se i dalje leče u srpskim bolnicama, a gosti iz Slovenije i Hrvatske dosta troše u kafićima, ali spavaju u sivoj zoni," apartmanima i hostelima.

Za razliku od njih Nemci, Amerikanci i Britanci su gosti koje svaki turistički radnik može da poželi. Jer, nemački turisti su prenoćili 46.369 puta i potrošili 45 miliona dolara! To znači da je, u proseku, svaki Nemac trošio po 970 dolara! U isto vreme Slovenci su trošili po 266, Makedonci 250, a Hrvati po 219 dolara.

SKROMNI SLOVENCI

Ubedljivo najveće škrtice su Slovenci, koji su za 60.371 noći uspeli da potroše samo 16 miliona dolara! Ne troše mnogo ni Hrvati, jer su za 45.534 noćenja ostavili jedva 10 miliona dolara! Ni Makedonci nisu bolji, jer su noćili 31.200 puta i potrošili svega 7,8 miliona dolara.

Zanimljivo je da su američki turisti dobre trošadžije. Oko 8.190 američkih gostiju potrošilo je skoro 18 miliona dolara, ili oko 2.000 dolara po osobi! I nešto više od 9.000 Britanaca potrošilo je 16 miliona dolara. Ruski turisti su, takođe, „zlata vredni“ gosti, jer su po osobi u Srbiji ove godine trošili po 1.900 dolara!

"Ruski turisti su jedni od najpoželjnijih, jer dosta putuju i lepo troše,"
primećuje Olga Stojanović iz Turističke organizacije Srbije.

"Povećali smo angažovanje na ruskom tržištu, i učestvovaćemo na još jednom sajmu u Moskvi," 17. septembra. Svi turoperatori iz evropskih zemalja su aktivni da privuku ruske goste jer dosta troše, stižu avionom, spavaju u hotelima, putuju na izlete, kupuju suvenire... Srbija je ove godine zabeležila povećanje dolaska Rusa od 36 odsto.

Izvor: A. Krsmanović, Novosti

Pogledajte još