NVO uznemirene zbog Dačićevih reči na grobu Rankovića

Kako se u saopštenju navodi, Ranković je smenjen zbog protivljenja reformskim procesima u ekonomiji, društvu i političkom sistemu Jugoslavije, a njegove konzervativne koncepcije bile su suprotstavljene demokratskom razvoju jugoslovenskog federalizma i bile su okrenute težnji da se zadrži princip dogmatskog centralizma, oslonjenog na sovjetski model.

''Najnoviji povratak politici koju simbolizuje Aleksandar Ranković, nakon svega, svedoči o nivelisanju prošlosti kao posledici dezintegrisanosti srpskog društva, što neminovno vodi u sukobe sa drugima i u ponovnu izolaciju'' navodi se u saopštenju.

Dačić je na Rankovićevom grobu izjavio da je “dugogodišnji ministar unutrašnjih poslova Ranković ostavio dubok trag u organima bezbednosti” i naveo da će zatražiti od državnih arhiva da se nađu snimci sa Rankovićeve sahrane.

Premijer je podsetio da je Ranković na Brionskom plenumu razrešen svih funkcija a kasnije isključen i iz Saveza komunista i istakao da kao jedna od najistaknutijih ličnosti socijalističke Jugoslavije objektivno nikada nije doživeo političku rehabilitaciju.

''Suština njegove smene nisu bile lažne optužbe o prisluškivanju Tita, nego politika usmerena protiv interesa srpskog naroda i Srbije'' rekao je Dačić ne želeći da ulazi u istorijske procene uloge određenih ličnosti, ali da moramo, kako je rekao, da imamo sećanje na važne ličnosti iz istorije MUP-a.

Izvor: Blic

Pogledajte još