Šabić: Klinički centar je prekršio zakon objavom podataka o stanju Jovanke Broz

Posle saopštenja koje je KCS objavio u ponedeljak o zdravstvenom stanju Jovanke Broz, nadzorom koji su ovlašćena lica Poverenika sprovela u Kliničkom centru utvrđeno je da ne postoji saglasnost koja bi, u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti podataka o ličnosti i Zakona o pravima pacijenata, mogla biti relevantna.

Konstatovao je da ne postoji zakonom predviđena pisana saglasnost za obradu podataka.

Predstavnici KCS su izjavili da je saglasnost uzeta usmenim putem, “jer su kao lekari procenili da u tom trenutku ne treba da je opterećuju da razmišlja šta je potpisala, jer nije u dobrom zdravstvenom stanju”, navodi Šabić.

On ukazuje da je saglasnost uzeta usmeno, i to prvog dana kada je Broz primljena u Urgentni centar, pred početak konferencije za štampu.

Imajući u vidu odredbe Zakona o zaštiti podataka o ličnosti o pristanku na obradu podataka, jasno je da tako pribavljena “saglasnost” ne može imati pravno dejstvo, stoji u saopštenju.

Po zakonu, pristanak za obradu naročito osetljivih podataka daje se isključivo u pisanom obliku, koji sadrži oznaku podataka koji se obrađuje, svrhu obrade i način njihovog korišćenja.

Uz sve to, naglašava Šabić, neophodno je voditi računa i o tome da je, kako stoji i u saopštenjima KCS, Jovanka Broz primljena u “polusvesnom stanju”, a da je sutradan došlo tek do “blagog poboljšanja svesti”.

Pod takvim okolnostima, čak i kad bi postojala njena pisana saglasnost, ne bi bilo održivo tretirati je kao validnu, zaključuje se u saopštenju Poverenika.

(Izvor: Fonet, Blic)

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.