Ko ne razume: Kurs crnogorskog jezika na internetu

Tom jedinstvenom kursu u regionu može da se pristupi preko banera istaknutog na sajtu www.krstas.rs i www.crnogorskapartija.rs , kao i direktno putem linka www.crnogorski-online.me , navedeno je u saopštenju.

Sajt je osmišljen kao mesto na kojem crnogorski iseljenici širom sveta, zavisno od nivoa znanja, mogu da uče prve reči ali i da potpuno savladaju crnogorski jezik, zahvaljujući opširno predstavljenoj gramatici.

Kurs obuhvata abecedu i azbuku, 15 lekcija pomoću kojih se iz različitih životnih oblasti uče osnovni izrazi, rečnik i gramatiku a kreiran je u latiničnoj i ćiriličnoj što je odraz Ustavom potvrdjene jednakosti dvaju pisama.

U saopštenju se dodaje da je celokupan sadržaj na sajtu, izuzev gramatike koju, zbog osobenosti jezika, nije moguće adekvatno prevesti, dostupan na engleskom i španskom jeziku.

Pristup sadržaju, kako se navodi, dodatno je olakšan zahvaljujući savremenom audio-dodatku lekcijama, alfabetu i rečcniku, što znači da će oni koji na taj način uče crnogorski jezik imati mogućnost da čuju kako se tačno izgovaraju glasovi, riječi i fraze.

Taj projekat delo je autorskog tima u kojem su prof. dr Milan Vukčević, doc. dr Miloš Krivokapić, Nikola Nikolić i Elvira Bekteši.

Izvor: 24sata

Pogledajte još