Niš: Deca obolela od leukemije ostala bez terapije

Ovaj rastvor ne može da se kupi u Srbiji, pa su roditelji prinuđeni da se snalaze kupovinom u inostranstvu ili pozajmicom od klinika koje ga imaju. U niškom Kliničkom centru kažu da su pokrenuli proceduru nabavke iz uvoza.

Sedamnaestogodišnjem sinu Marije Ranđelović limfoblastna leukemijaotkrivena je pre pet meseci . Problem je nastao pre nekoliko dana kada jedečaku obustavljena terapija citostaticima zbog nestašicenatrijum-bikarbonata i kalijum-hlorida bez kojih je ona nemoguća.

Rastvor bikarbonata neophodan je za zaštitu bubrežne funkcije kod pacijenata koji primaju citostatike. Lekari tvrde da kratko odlaganje terapije ne može da utiče na tok bolesti.

Marija Ranđelović, majka obolelog dečaka je, međutim, ogorčena jer joj niko od medicinskog osoblja na klinici to nije objasnio.

Rastvora bikarbonata i hlorida već više meseci nema ni u Srbiji ni uregionu. U niškom KC kažu da su se do sada snalazili pozajmicama od institucija koje su ih imale u zalihama, ali je situacija sada takva da suprinuđeni na interventi uvoz iz Nemačke.

Prof. dr Saša Živić, pomoćnik direktora KC Niš napominje da KC nema računicu da ove rastvore sam proizvodi jer se, kako kaže, ne isplati ulagati više miliona evra za produkciju rastvorakoji košta tek nekoliko stotina dinara.

Izvor: b92

Pogledajte još