Otkrijte jednostavnu tajnu - kako da "kupite" ljude za ceo život

Aktivno slušanje cenjena je veština koja pomaže u izgradnji prijateljstva, dobrih odnosa na poslu i u ljubavnom životu. Znati dobro slušati iziskuje puno truda i koncentracije, pa ne čudi što misli lako odlutaju. Loše slušače karakteririšu prekidi, preotimanje reči, kritikovanje i odbrambeni stav, piše Hafington Post.

Odvlačenje pažnje

Loše slušanje povezuje se s multitaskingom, pa se tako većina loših slušača ponosi što može raditi više stvari odjednom, mada im to zapravo odvlači pažnju sa razgovora. Čitanje novina, pisanje SMS poruka ili surfovanje na internetu tokom razgovora pokazuje elementarnu nepristojnost, a ujedno sprečava i da čujete važne informacije.

Stalno prekidanje

Stalno prekidanje i pričanje o vlastitim pustolovinama znak je nezainteresovanosti. Povremeno uključivanje u razgovor sasvim je normalno, ali preuzimanje reči vređa sagovornika. Takav pristup pokazuje da ste u celoj priči najvažniji samo vi i vaše mišljenje, objasnio je američki psiholog Pol Donahju i koautor knjige "Slušaš li zaista? Ključ uspešne komunikacije".

Traženje problema i deljenje saveta

Loši slušaoci slušaju tek toliko da uoče problem i pokušaju da ga reše. No problem je što ne znaju celu priču pa neretko njihov savet može da uzrokuje niz novih dilema i neugodnosti.

Odbrambeni stav

Oni koji imaju problema sa slušanjem često ako nisu u centru pažnje u svemu vide kritiku i zauzimaju odbrambeni stav. Takav pristup znak je neslušanja, jer da slušaju videli bi da ih niko ne želi da ih namerno ponizi ili uvredi, dodao je Donahju.

Prekinite loše navike

Sve ove veštine pokazatelj su loše komunikacije koja je osnova svakog dobrog odnosa, od prijateljstva do braka. Ali i loše komunikacione veštine mogu postati dobre uz malo vežbe, objasnila je Pamela Kuper iz Međunarodnog udruženja slušalaca.

Ponavljanjem do boljeg slušanja

Odlike dobrog slušača su i u ponavljanju sagovornikovih rečenica svojim rečima. Ono omogućuje lakše praćenje razgovora i takvim pristupom pokazujete da vas zanima sve što on govori i dajete mu do znanja kako razumete njegova osećanja bilo da je to sreća ili ljutnja.

Padne li koncentracija, ponovite deo razgovora

Niko nije savršen slušač, pa ako se izgubite u razgovoru jednostavno budite iskreni i sagovornika zamolite da ponovi zadnji deo. Tako ćete jasno dati do znanja da ste zainteresovani, ali da vam pada koncentracija. Iskren pristup najbolji je izbor i neće uvrediti sagovornika, dodala je Kuper.

Izvor: 24sata

Pogledajte još