Kako je Amazon preplašio kompaniju Apple ?

Šiler je odmah nakon reklame poslao mejlove Stivu Džobsu, Ediju Kjuu, koji vodi Appleove internet servise i Gregu Josviaku, potredsedniku marketinga u kom je stajalo:

„Upravo sam video novu reklamu za Kindle aplikaciju. Reklama počinje sa ženom koja koristi iPhone i kupuje novu Kindle aplikaciju i potom uz pomoć nje čita knjige. Ona potom prelazi na Android i na njemu može da čita sve svoje knjige. Iako je glavna poruka to da Kindle aplikacija može da se koristi na različitim uređajima, tu je i poruka koju nikako ne smemo ignorisati – vrlo je lako prebaciti se sa Applea na Android. Nije bilo zabavno gledati to“.

Stiv Džobs je na mejl odgovorio nakon nekoliko časova:

„Šta predlažeš da uradimo? Prvi korak bi mogao da bude da tražimo da koriste naš sistem naplate za sve, uključujući tu i knjige. Ukoliko žele da nas porede sa Androidom, naterajmo ih da koriste naš znatno superiorniji sistem naplate. Kakve su vaše misli po ovom pitanju?”

Par meseci nakon što je Džobs poslao mejl, Apple je odlučio da oteža posao Amazonu tražeći kompaniji 30 odsto zarade od prodaje Kindle aplikacije za iOS.

Amazon je odlučio da napusti prodaju kroz Appleove servise. Umesto toga, korisnici moraju da kupe knjigu na internetu a onda se ona bežično šalje aplikaciji. Iako je proces zakomplikovano, to izgleda nije naštetilo prodaji.

Od tada je Appleov zatvoreni sistem dodatno postao slabiji.

Skoro svaka odlična aplikacija za iOS je takođe dostupna i na Androidu. Ljudi sve više koriste servise kao što su Netflix i Spotify koji rade na obe platforme. Ove aplikacije čine iTunes slabijim i samim tim Appleovu zatvorenost sistema manje moćnom.

Kompanija bio se ovome suprotstavila izjavom da Apple poseduje najveće zadovoljstvo korisnika kada su smartfoni u pitanju.

Pogledajte reklamu koja je uzbudila Apple:

Izvor: B92

Pogledajte još