Sprečite nadutost u stomaku

Pametno pijte
Jetra prerađuje alkohol pre drugih ugljienh hidrata i proteina, a sama prisutnost alkohola u telu usporava sagorevanje masti. Jednom dnevno se možete počastiti jednom čašicom, ali nemojte preterivati i držite se samo jedne čaše.

Nemojte se izgladnjivati
Konzumiranje premale količine hrane vaše telo prisiliće na izgladnjivanje, što će uzrokovati taloženje masnoće nužne za energiju, umesto trošenja te iste masnoće, što će, pak, dovesti do nadutog stomaka.

Jedite cele žitarice
Studije su pokazale da konzumiranje celih umesto rafiniranih žitarica dovodi do većeg gubitka masti.Naučnici su, pak, došli do saznanja da ishrana koja uključuje tri obroka celih žitarica i manje od jedne porcije rafiniranih ugljenih hidrata dnevno, dovodi do 10 posto manje masnog tkiva.

Vežbajte
Prilikom vežbanja, radite to pažljivo i radite na svakom mišiću na telu. Prilikom izvođenja vežbi za stomak nemojte zanemariti i područje struka.

Pijte zeleno
Brojne studije pokazuju da antioksidansi iz zelenog čaja mogu da podstaknu metabolizam, a posebno ciljaju na abdominalne masnoće. Ne morate da pijete litre zelenog čaja na dan, i mala količina biće vrlo korisna.

Spavajte
Nedostatak sna usporava metabolizam, a istraživanja pokazuju da neispavani ljudi imaju veću količinu masnih ćelija koje su otpornije na insulin, što može dovesti do gojenja.

Začini neka vam budu saveznici
Đumbir, nana i kamilica pomoći će varenju, ali i smanjiti nadutost. Ako niste poklonik biljnih čajeva, jedite ananas. Naime, ananas sadrži bromelain, enzim koji ima jednak učinak.

Izbegavajte šećer
Istraživanja pokazuju da prosečan Amerikanac dnevno konzumira oko 20 lašičica šećera, a deo te količine skriven je u prerađenoj hrani kao što su jogurti, smrznute večere, sosevi i salate. Dvadeset kašičica dodaje do 325 praznih kalorija dnevno, a proizvodnja insulina povećava unos šećera, koji mogu usporiti metabolizam i teže sagoreti prazne kalorije.

Pojednostavnite večeru
Za večeru jedite samo proteine i lisnato zeleno povrće, a preskočite desert i grickalice kako biste izbegli zadržavanje vode kada se probudite, naročito tokom godišnjeg odmora kada idete na plažu.

Pojačajte unos kalijuma
Vaše telo može da počne da zadržava vodu zbog neravnoteže u količini natrijuma i kalijuma. Osim što valja kontrolisati količinu natrijuma, konzumacija namirnica bogatih kalijumom održaće ravnotežu i sprečiti nadutost stomaka. Pokušajte svakoga dana u meni da uvrstie jedan srednje pečeni krompir bez kore, pola šoljice pasulja, jednu šoljicu kuvanog sšanaća, i jednu šoljicu graška.

Jogurti i probiotici
Ako se poremeti ravnoteža prirodnih bakterija u želucu, to može da uspori varenje i izazove nadutost. Žive aktivne kulture u jogurtima i probiotičkim napicima mogu da pomognu u rebalansu tih nivoa.

Izbegavajte prženu hranu
Masnoća u prženoj hrani sporije se vari, što može uzrokovati osećaj težine i nadutosti.

Intenzivno vežbanje
U uobičajeni kardiotrening ubacite i vrlo intenzivne i brze intervale pa ćete tako u kraćem vremenskom razdoblju sagoreti veću količinu kalorija. Osim toga, što intenzivnije vežbate, to ćete više kalorija sagorevati i nakon vežbanja.

Zdrave masnoće
Mononezasićene masnoće, poput onih u maslinama, orasima, lešnicima i avokadu, povećavaju oksidaciju masnoća, pogotovo onih na području trbuha. Osim toga, ove namirnice pomoći će vam da se pridržavate zdrave ishrane i dodate zdrav ukus hrani. Ipak, valja imati na umu da ove masti imaju visok udeo kalorija pa ih treba jesti najviše u dva do tri obroka dnevno.

Ugljeni hidrati

Ugljeni hidrati dovode vodu u metabolizam, a prevelika količina vode može izazvati osećaj nadutosti. Međutim to ne znači da treba da izbegavate ugljene hidrate – odlučite se za one složene, koji sadrže više skroba i vlakna kao što je slatki krompir, smeđi pirinač, mahunarke, zob, lisnato povrće, i špargla koje se sporije vare, a dnevni unos ograničite na 200 grama.

Smanjite unos soli
Vašem telu natrijum je potreban za funkcionisanje, ali njegova prevelika količina može dovesti do zadržavanja vode u crevima. Hranu stoga manje solite, a izbegavajte obrađenu i već pripremljenu hranu i jedite što je više moguće domaćih jela. Stručnjaci preporučuju unošenje ne više od 2.400 miligrama natrijuma na dan.

Izvor: SuperŽena

Pogledajte još