SAD: Nema sumnje da je sirijska vlada odgovorna za napad

"Nema sumnje ko je odgovoran za ovu gnusnu upotrebu hemijskog oružja u Siriji: sirijski režim", rekao je Bajden u utorak u obraćanju grupi veterana Američka legija u Hjustonu.

"Oni koji koriste hemijsko oružje protiv nedužnih ljudi, žena i dece treba i mora da odgovaraju"
, dodao je Bajden, a preneo Rojters.

Bela kuća je saopštila da predsednik Barak Obama još nije odlučio kako će SAD odgovoriti na napad, koji se navodno dogodio u predgrađu Damaska pod kontrolom pobunjenika čiji je cilj svrgavanje režima predsednika Bašara al-Asada.

Moskva odbacuje ocenu SAD da je vlada Sirije kriva za incidente sa upotrebom hemijskog naoružanja, javila je agencija Itar-Tas s posle današnjeg telefonskog razgovora šefova ruske i američke diplomatije, Sergeja Lavrova i Džona Kerija.

"Keri je izložio ocene zasnovane na, kako se tvrdi, informaciji iz pouzdanih izvora, prema kojoj je krivica za incidente sa verovatnom upotrebom hemijskog oružja na vladu Sirije. Takvo pozicioniranje pitanja Lavrov je odbacio, navodeći odgovarajuću argumentaciju ruske strane"
, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije.

"Ministar je podvukao da se mi zalažemo za konkretnu i detaljnu razmenu podataka po ekspertskim kanalima o svakom slučaju moguće primene hemijskog oružja u Siriji"
, istakla je zvanična Moskva.

RIA Novosti prenosi da je Lavrov rekao da treba maksimalno podržavati i garantovati rad grupe eksperata u Siriji.

Izražena je i naročita zabrinutost Moskve "opasna i već očigledna linija na svesno podrivanje pretpostavki za političko-diplomatsko rešenje konflikta od strane nekoliko zemalja".

Ministarstvo je navelo da je telefonski razgovor održan na inicijativu američke strane.

SAD i njihovi saveznici pokušavaju da upotrebe pitanje hemijskog oružja da nezakonito promene režim u Siriji i zaoštre sukob koji je već sada ružan i težak, piše vodeći kineski list "Ženmin žibao".

Zvanični list kineske vladajuće Komunističke partije, piše da bi se u Siriji moglo ponoviti ono što se pre 10 godina dogodilo u Iraku kada je irački lider Sadam Husein svrgnut pod izgovorom da poseduje oružje za masovno uništenje.

"Suština rata u Iraku bila je da se zaobiđu UN i promeni vlada jedne suverene države uz pomoć sile"
, navodi list, dodajući da je to "u suprotnosti sa osnovnim principima morala i pravde".

"Međunarodna zajednica mora biti u pripravnosti jer određene strane snage mogu ponovo primeniti ovaj metod u Siriji. Od početka građanskog rata u Siriji postoji impuls za prisilno zbacivanje Asadove vlade"
, ističe kinesti list.

Italija je danas insistirala na tome da bilo kakav vojni napad na Siriju zbog navodnog napada hemijskim oružjem mora da bude odobren u Savetu bezbednosti (SB) UN, javio je AP.

Šefica italijanske diplomatije Ema Bonino je nazvala hemijski napad "ratnim zločinom", ali je istakla da njena vlada neće podržati vojnu akciju bez odobrenja SB UN.

Govoreći poslanicima, Boninova je rekla da Italija neće učestvovati niukakvoj vojnoj akciji "izvan konteksta SB UN", koji za Italiju ostaje jedina "zakonska referenca" koja ne može biti ignorisana.

Američka novinska agencija podseća da je u slučaju NATO kampanje u LIbiji 2011. Italija ponudila vojne baze na svojoj teritoriji i svoje sopstvene letelice.

AP prenosi i saopštenje kabineta italijanskog premijera Enrika Lete posle telefonskog razgovora sa britanskim premijerom Dejvidom Kameronom, u kom su se sagovornici složili da je "obimnom upotrebom hemijskog oružja u Siriji" načinjena prekretnica.

Leta je rekao Kameronu da Italija smatra napad na sirijske civile "neprihvatljivim zločinom koji međunarodna zajednica ne može tolerisati".

Prošle srede mediji su javili da su sirijske snage bezbednosti upotrebile hemijsko oružje kod Damaska i da je život izgubilo više stotina ljudi - po tvrdnjama opozicije čak 1.300. Vlasti i vojna komanda su porekli tu informaciju.

Izvor: Tanjug

Pogledajte još