Izložba "Aqua permanens" Milice Antonijević

Milica Antonijević je aktivni učesnik savremene likovne scene, posebno segmenta koji predstavlja grafičku produkciju. Ona redovno učestvuje na matičnim izložbama Grafičkog kolektiva – Majskoj izložbi grafika i izložbi Male grafičke forme; 2012. za radove iz ciklusa Vodeni fragmenti dobila je Otkupnu nagradu Ministarstva kulture i informisanja.

Na samostalnoj izložbi u Beogradu predstaviće ciklus grafika Aqua permanens čiji je idejni koncept zasnovan na temi vode - kolevci života, ne samo biološkog, već i duhovnog. Prema Jungovom tumačenju aqua permanens je uzvišena voda, “tečna verzija sopstva”, odnosno “prvobitna materija koja sadrži sva četiri elementa”.

Na grafikama izvedenim u tehnici visoke štampe, uočava se težnja ka geometrizaciji forme i svedenost kolorita koji vode ka pažljivo uobličenim kompozicionim rešenjima. Dominantni motiv na radovima su siluete ronilaca koji kao da streme ka površini simbolički uobličenog prostora (okeana ili mora kao metafore života) i stilizovane predstave “žitelja okeana”.

U ovom autorskom stavu podjednako važno mesto zauzimaju prikazi biološkog mikro–sveta i predstava savremenog čoveka u liku ronioca jer, Milica Antonijević nas podseća na vezu između primarne materije i savremenog čoveka. Ovaj umetnički koncept može se razumeti i kao iskušavanje iskonske neraskidive veze homo ludensa i rajskog ambijenta prirodnog.

Milica Antonijević (1973, Kraljevo), diplomirala 1997. na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu, a magistrirala 2003. na istom fakultetu. Član ULUS-a od 1998. Docent na predmetima Crtanje i Slikanje na Filološko – umetničkom fakultetu u Kragujevcu. Samostalno izlaže od 1997. u zemlji i inostranstvu.

Posetici će izložbu moći da vide do 14. septembra.

Kontakt sa umetnicom: 063.713.1162 cikiliki@ gmail.com

Pogledajte još