Orlando želi da zadrži Turkoglua po svaku cenu

ORLANDO, 17. juna 2009. (Beta-AP) - Čelnici ovogodišnjeg finaliste NBA lige Orlanda žele po svaku cenu da zadrže u timu Hidajeta Turkoglua čak i ako zbog turskog košarkaša budu morali da plate porez na luksuz.

Turkoglu je ispraznio svoj orman u svlačionici, pozdravio se sa saigračima i otišao iz sportskog kompleksa u kojem treniraju "magični". Čelnici kluba, ali i igrači nadaju se da će ga i sledeće sezone videti u trening kampu.

Izvršni direktor Orlanda Aleks Martins rekao je da je klub spreman po prvi put u istoriji da pređe granicu i za jednog košarkaša plati porez na luksuz, pre nego što Turkoglu 1. jula postane slobodan igrač.

"Porez na luksuz neće biti prepreka", rekao je Martins.

Turski košarkaš je starter u timu Orlanda, ekipa je ove sezone igrala u finalu NBA lige, ali je poražena od Los Anđeles Lejkersa sa 4:1.

Turkoglu je pre šest godina potpisao šestogodišnji ugovor sa Orlandom vredan 36 miliona dolara, a u utorak je nagovestio da bi mogao da odustane od ugovora, godinu dana pre isteka, kako bi potražio ekipu koja će mu obezbediti veća primanja. On bi poslednje godine ugovora u Medžiku zaradio 7,3 miliona dolara.

"To ne znači da ću napustiti Orlando. Tražim najbolje rešenje za sebe i porodicu. Nadam se da će se sve srediti, pošto sam u ovom klubu stekao ime u NBA ligi. Ovo je dobro vreme za odluku i nadam se da ću i narednih sezona nositi dres Medžika", rekao je Turkoglu.

Rezervi centar Marsin Gortat će zatražiti povećanje plate. On će ovoga leta postati ograničen slobodan igrač i najverovatnije će dobiti više od 770.000 dolara, koliko je zaradio ove sezone.

Čelnicima Orlanda će biti teško da potpišu novi poboljšani ugovor sa turskim košarkašem jer igrači Dvajt Hauard, Džamir Nelson i Rašard Luis ulaze u treću godinu ugovora kada im sleduje ukupno 118 miliona dolara.

Turkoglu je ove sezone postizao prosečno 16,8 poena uz 5,3 skokova i 4,9 asistencija.

On je rekao da bi prihvatio manje novca kako bi ostao u timu koji voli.

"Zavisi koliko je to manje... Ovde je dobra atmosfera, dobro se osećam. Znam kako mi je u Orlandu, nisam glup", rekao je Turkoglu.

Pogledajte još