fbpx

Obama i Kameron: Sirija upotrebila hemijsko oružje

"Oba lidera složila su se da sve dostupne informacije potvrđuju da se dogodio napad hemijskim oružjem i naglašavaju da čak i iranski predsednik i sirijski režim to priznaju", saopšteno je iz Dauning strita 10, posle sinoćnjeg telefonskog razgovora Obame i Kamerona.

"Oni smatraju da nema nikakve sumnje da je (za napad) odgovoran režim predsednika Bašara al-Asada", navedeno je u saopštenju.

"Premijer je potvrdio da vlada još nije donela odluku o tome kakav će odgovor konkretno odabrati, ali će on biti legalan i svojstven za napad hemijskim oružjem", navedeno je u saopštenju Kameronovog kabineta iz koga je dan ranije saopšteno da Britanija razmatra "proporcionalan" odgovor prema sirijskom režimu.

Kaže se i da dokazi jasno ukazuju da su Asadove snage izvele hemijski napad u predgrađu Damaska prošle sedmice, u kome je, kako tvrdi sirijska opozicija, ubijeno na stotine ljudi.

"Režimske snage su u to vreme izvodile vojnu operaciju kojom bi od pobunjenika povratile kontrolu nad tom oblašću i ne postoje dokazi da je opozicija sposobna da izvede takav napad hemijskim oružjem", navedeno je u saopštenju britanske vlade koje prenosi AFP.

Poslednji telefonski razgovor sa Obamom, kako se ističe, bio je prilika da "britanski premijer sazna najnovija gledišta Sjedinjenih Država po ovom pitanju i iznese opcije koje vlada razmatra".

Kameron će danas predsedavati sednici britanskog Saveta za nacionalnu bezbednost na kome će biti razgovarano o Siriji.

Izvor: Blic, Tanjug

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.