Ivica Đorđević: Čovek koji slika suncem

Po struci je železnički tehnilčar, a uglavnom je radio kao ugostitelj, šanker i kuvar. Skoro je napustio posao šankera i slučajno na internetu naleteo na rad u drvetu koji je iscrtan pomoću sunca i lupe (sočiva) što mu se veoma svidelo pa je odlučio da to i sam proba. Malo po malo kupio je i prvi pirograf (alat koji služi za graviranje drveta između ostalog) i počeo intenzivnije da radi. U početku je mislio da ce to biti hobi, ali ljudima se mnogo svidelo i počeli su da se raspituju i poručuju radove.

"Ovo je nešto što nisam imao od koga da naučim. Učio sam na greškama. Pročitao sam negde na netu da je ovo jedna od najzahtevijih umetnosti i sam sam se i uverio u to, dosta sati je potrebno da se uradi jedan rad - minimum 2 sata, a nekada i po 8 - 9h."

Šta od materijala koristi za ovakva dela?

"Za rad je najbitnije drvo. Potrebno je da bude što mekše da bi se lakše radilo na njemu i veoma je bitno da je suvo da ne bi došlo do krivljenja. To sam saznao na teži način. Ja uglavnom koristim čam i topolu, jer su mi ona najpristupačnija i lako se nalaze".

(old_image)

Ivica kaže da najviše voli da radi portrete dece. "Prvi radovi su mi bili portreti dece mojih drugova što mi je posebno bilo drago da im poklonim, mada me nista ne koči da radim i druge teme, kao sto su junaci iz filmova, serija, crtanh filmova i meni najdraže poznate ličnosti iz sveta muzike." Uradio je portrete Merilin Monro, Kurta Kobejna, Elvisa Prislija i još mnogih drugih poznatih ličnosti.

Za svoj hobi koji prerasta u hobi ima punu podršku devojke i brata.

(old_image)

A da li može da zaradi od ovog posla?

"Radove koje radim ne naplaćujem puno s obzirom da živimo u području i vremenu gde nam ne cvetaju lale previše, a i nije mi cilj zarada već da što više radim na tome, i veoma mi je drago da mogu ljudima da dam nesto sto ce im trajati."

Ovo nije jedina nesvakidašnja umetnost kojom se on bavi. Ranije je crtao na kafi.

(old_image)

"Volim umetnost i volim da crtam od malena, čak i dok sam radio kao šanker rado sam crtao portrete na kafama"

Mi mu želimo puno sreće u daljem radu bez obzira čime crta.

Pogledajte još