Krivična dela u školskim klupama: Od krađa, preko noževa do droge

Najčešca krivična dela bile su krađe mobilnih telefona, a najčešći prekršaji - "nasilje nad drugim", stoji u saopštenju pred početak nove školske godine.

U sprovođenju bezbedonosnih akcija "policija je zaplenila određenu količinu droge, boksova, noževa i drugih predmeta kojima se mogu naneti povrede", navodi se u saopštenju.

''Za vreme nastave i školskih aktivnosti nije dolazilo do ometanja i remećenja javnog reda i mira koji bi izazvali veću pažnju i zabrinutost za bezbednost dece u školama'' navodi policija.

Uz podsećanje da se na području Pomoravskog okruga nalazi 35 osnovnih, dve mešovite i 15 srednjih škola, od kojih je šest osnovnih i devet srednjih pokriveno projektom "Školski policajac", u saopštenju se navodi da je policija "na sve bezbedonosne pojave u vaspitno-obrazovnim ustanovama, kao i u njihovom okruženju, reagovala blagovremeno, a o dogadjajima su odmah obaveštavani članovi obrazovnih ustanova i roditelji".

Na zajedničkom sastanku pripadnika PU, Sskolske uprave i direktora osnovnih i srednjih škola, upriličenom pred početak školske godine, konstatovano je da je u prošloj školskoj godini "ostvarena bliska i intenzivna saradnja koja će se nastaviti i u narednom periodu".

U cilju povećanja bezbednosti učenika i nastavnog osoblja, u toku školske 2012/2013. godine, na području PU Jagodine angažovano je deset školskih policajaca, koji će biti angažovani i dalje.

U saopštenju se ističe da je saradnja sa Školskom upravom i školama dobra, a policijski službenici koji obavljaju poslove školskog policajca "su svojim angažovanjem doprineli povećanju stepena bezbednosti učenika i zaposlenih u školama".

Iz PU poručuju da su izvršene priprema za nastavak realizacije projekta "Bezbedno detinjstvo - razvoj bezbedonosne kulture mladih", koji je u prošloj školskoj godini realizovan u 35 osnovnih škola sa 100 odeljenja i više od 2.000 učenika petog razreda.

Početkom školske godine, u saradnji sa saobraćajnom policijom, planirana je i akcija "Škola" za učenike prvih razreda, o bezbednosti u saobraćaju.

Izvor: Blic

Pogledajte još