fbpx

Srbija tražila podatke od Fejsbuka samo o jednom korisniku

Kada je reč o regionu, Hrvatska je zatrazila podatke o dva korisnika, kao i Crna Gora, ali nisu dobili odgovor, dok je Makedonija uputila devet zahteva koji se tiču 11 korisnika, od čega je Fejsbuk odgovorio na 33 odsto.

Podatke o korisnicima je u ovom periodu od te drustvene mreže tražilo više od 70 država, odnosno Fejsbuk je primio više od 25.000 zahteva za podacima.

Od toga je američka vlada uputila 11.000 do 12.000 zahteva za oko 20.000 korisnika, navodi se u izveštaju o transparentnosti i dodaje da je Fejsbuk predao podatke za 79 odsto zahteva.

Na drugom mestu je Indija sa 3.245 zahteva koji se tiču 4.144 korisnika, a Fejsbuk je odgovorio na polovinu.

Nemačka je na trećem mestu sa 1.886 zahteva za 2.068 korisnika, a Fejsbuk je odgovorio u 37 odsto slučajeva.

Neki su zahtevi bili povezani sa "kriminalom i nacionalnom sigurnošću", saopštio je Fejsbuk, ne navodeći druge detalje, prenosi portal poslovni.hr.

"I dalje vršimo pritisak na američku vladu kako bi omogućila još veću transparentnost u vezi sa tim zahtevima, pa i u vezi sa posebnim brojčanim podacima i vrstom zahteva u oblasti nacionalne sigurnosti", navodi se na mreži.

Fejsbuk obećava da će objaviti "nove informacije o SAD-u čim za to dobije zakonsku mogućnost".

Američke tehnološke kompanije pod pritiskom su nakon otkrića o američkom programu praćenja komunikacija PRISM-u pomoću kojega je američka Agencija za nacionalnu sigurnost (NSA) od njih dobila hiljade digitalnih podataka o korisnicima interneta.

Te su se kompanije, kao i Fejsbuk, potrudile da objave detalje o tim zahtevima američke vlade kako bi umirile svoje korisnike i klijente.

Slične informacije objavile su i kompanije poput Gugla i Majkrosofta.

(Izvor: Tanjug, Novosti)

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.