Imam san: 50 godina od čuvenog govora Martina Lutera Kinga

Govor u trajanju od 17 minuta u kom je M. L. King pozvao na rasnu jednakosti i zaustavljanje diskriminacije izrečen je pred 200 hiljada ljudi. Održan je na stepeništu Linkolnovog memorijalnog parka tokom "Marša na Vašington za poslove i slobodu".

Ovaj govor bio je jedan od ključnih momenata u borbi za jednakost koju je vodio Martin Luter King ispred Afroameričkog pokreta za građanska prava i inspirisao je mnoge da mu se priključe.

I ako je postojao pripremljen govor, tačnije više verzija istog, reči koje je Martin Luter King izgovorio nisu stigle sa papira već direktno iz srca. Za to možemo da zahvalimo čuvenoj afroameričkoj gospel pevačici Mahaliji Džekson koja je doviknula Martinu L. Kingu "Recite im o snu, Martine!", tog trenutka King je napustio pripremljen govor i izrekao rečenice koje će se pamtiti.

Govor je imao izuzetan uticaj na reputaciju Marina Lutera Kinga, samo nekoliko meseci kasnije časopis Time ga je proglasio za ličnost godine, a 1964. Martin je dobio Nobelovu nagradu za mir i tako postao najmlađi dobitnik ove nagrade.

Veliki broj istoričara smatra da je govor i pozitivna reakcija koju je njim izazvao ozbiljno uticao na administraciju tadašnjeg predsednika Džona Kenedija da počne da radi na ukidanju rasne segregacije u SAD, što je kulminiralo Zakonom o glasačkim pravima izglasanim za vreme njegovog naslednika Lindona B. Džonsona.

Martin Luter King ubijen je 4. aprila 1968. godine u Memfisu pred početak promocije "Kampanje siromašnih" koju je pokrenuo početkom te godine. Ubio ga je, pucnjem iz snajpera, kriminalac Džejms Erl Rej. Iako je prvobitno priznao da je kriv, Rej je kasnije tvrdio da je bio samo delimično umešan u ovaj zločin i da je iza svega stajao čovek pod nadimkom "Raul". Njegove tvrdnje nisu dokazane i on je osuđen na 99 godina zatvora.

Martin Luter King - I Have a Dream


Isečak iz govora - Imam san

Danas vam kažem, prijatelji moji, uprkos poteškoćama današnjice i sutrašnjice ja imam san. To je san koji je duboko ukorenjen u američkom snu. Sanjam da će se jednoga dana ova nacija izdići i da će živeti po pravom kredu njenog postojanja: "Za nas je ova istina sama po sebi razumljiva: da su svi ljudi stvoreni jednaki".
Sanjam da će jednoga dana na crvenim brdima Džordžije sinovi bivših robova i sinovi bivših robovlasnika sedeti zajedno za istim bratskim stolom. Sanjam da će jednog dana i sama država Misisipi, u kojoj vlada nepravednost i gde ona sa plamenom tlačenja živi svojim punim bićem, sanjam da će se i ta država jednog dana pretvoriti u oazu slobode i pravednosti. Sanjam da će moje četvero dece jednoga dana živeti u društvu u kojem se niko prema njima neće ponašati ovako ili onako zbog boje njihove kože, nego da će ih se tretirati onako kako to oni svojim karakterom zasluže. Imam danas jedan san... Sanjam da će jednog dana Alabama sa zlokobnim rasistima, sa njenim guvernerom, sa čijih usana su silazile reči kao "intervencija" i "anuliranje rasne integracije"..., da će tačno tamo u Alabami jednoga dana mali crni dečaci i male crne devojčice pružiti ruke malim belim dečacima i devojčicama kao braći i sestrama.
Sanjam da će se jednoga dana uzdići sve doline, a svi bregovi i planine da će se smanjiti. Da će se bregovita mesta poravnati, a neravna izglačati. I dobrota Gospodara biće svima vidljiva i svako meso će je spoznati. To je naša nada. Sa ovim uverenjem vratiću se natrag na jug.

J.R.
Pogledajte još