Za mesec dana 144 prijave građana za korupciju u zdravstvu

Servis pokriva sve krajeve Srbije, pet i više prijava poslato je iz Beograda, Čačka i Novog Sada, dok su ostali gradovi zastupljeni sa po jednom ili dve prijave.

Od ukupnog broja prijava, 44,76 vezano je za korupciju, 29,52 odsto su primedbe na organizaciju rada zdravstvene službe, u 17,14 odsto prijava reč je o povredi prava pacijenata, dok 10,47 odsto spada u kategoriju ostalo.

Među slučajevima koji spadaju u kategoriju korupcije su zloupotreba službenog položaja (44,68 odsto), mito i neformalna plaćanja (27,65 odsto), trgovina uticajem (6,38 odsto), ostalo (21,27odsto).

Kada je reč o podkategorijama korupcije izdvojile su se korupcija pri zapošljavanju lekarskog i nelekarskog osoblja, traženje ili davanje mita radi dobijanja usluga i upućivanje na privatnu praksu, navela je "Srbija u pokretu".

Na osnovu jedne od prijava preko SMS servisa - korupcija pri zapošljavanju, organizaciji "Srbija u pokretu" je, u okviru projekta "Mladi novinari u akciji: Glasno za zdravstvo", istražila slučaj zapošljavanja logopeda u Zavodu za psihofizičke poremećaje govornu patologiju "Prof. dr Cvetko Brajović".

Na regularnom konkursu u toj ustanovi je istaknuta lista kandidata koji su ušli u najuži izbor, a na kraju je posao dobila osoba koja se nije nalazila čak ni na spisku kandidata.

Direktorka te ustanove Ljiljana Lazić nije želela da odgovori na brojne pozive u vezi s ovim slučajem, o čemu se može pročitati na http://blog.kakavjedoktor.org - navela je organizacija "Srbija u pokretu".

Korupciju su zdravstvenoj inspekciji prijavila 22 građana, zaštitniku prava pacijenata se obratilo 18 građana, policiji šest, Republičkom fond za zdravstveno osiguranje pet građana, Udruženju građana "Pravni skener" tri građana, Agenciji za borbu protiv korupcije dvoje ljudi, a tužilaštvu jedna osoba.

SMS servis dostupan je 24 sata sedam dana u nedelji, a na sve prijave koje su validne i odnose se na oblast zdravstva u Srbiji odgovara se u roku od 48 sati.

Odgovore u pisanoj (SMS) ili usmenoj (telefonskoj) formi pružaju obučeni aktivisti "Srbije u pokretu".

Servis za prijavu korupcije u zdravstvu Srbije realizovan je uz podršku Agencije za borbu protiv korupcije i Programa za razvoj Ujedinjenih nacija, a u saradnji s Ministarstvom zdravlja.

(Izvor: Tanjug, Novosti)

Pogledajte još