Američki major osuđen na smrt zbog ubistva 13 vojnika 2009.

Trinaestočlana porota, sastavljena od visokih vojnih oficira, većala je nesto manje od dva sata pre izricanja presude vojnom psihijatru, koji je priznao zločin, rekavši da je promenio stranu u onome što je video kao američki rat protiv islama.

Ovom presudom major Hasan je prvi pripadnik Vojske Sjedinjenih Američkih Država koji je osuđen na smrtnu kaznu u poslednjih pola veka.

Hasan je 23. avgusta proglašen krivim za ubistvo 13 i ranjavanje 31 vojnika i oficira, tokom ubilačkog pohoda 5. novembra 2009. godine. Tokom izricanja presude major Hasan nije pokazao bilo kakvu reakciju.

Hasan, američki musliman iz Virdžinije, sam je sebe zastupao na sudu, uglavnom bez većeg učešća u procesu, tako da nije pozvao nijednog svedoka odbrane, a nije želeo ni da iznese završnu reč.

On je u prvom pojavljivanju na početku suđenja, 6. avgusta priznao da je pucao, rekavši da pripada mudžahedinskom pokretu. Hasan je kazao da je napad bio opravdan i da je njime želeo da zaštiti islamske i talibanske vođe u Avganistanu i Iraku.

Poslednja smrtna kazna koju je nad svojim pripadnikom sprovela američka vojska izvršena je 1961. godine, kada je obešen Džon Benet zbog silovanja i pokušaja ubistva jedanaestogodišnje devojčice iz Austrije šest godina ranije.

Blic

Pogledajte još