Bosanski jezik u školama još nesiguran

Bošnjačko nacionalno veće najavilo je čak da će u četvrtak da podnese krivične prijave protiv načelnika Školske uprave Raškog okruga, kao i protiv šefa stručno-pedagoške grupe, zbog ometanja uvođenja nastave na jeziku Bošnjaka.

Krivične prijave već su podneli i protiv zaposlenih u OŠ „Bratstvo“ u Novom Pazaru, sa istim zamerkama. Direktori osnovnih i srednjih škola još su u dilemi kako da postupe, pa su u sredu od predstavnika školske uprave zatražili odgovor na pitanje da li će u ponedeljak, kada se oglasi školsko zvono, deca stati u dve kolone - srpskoj i bošnjačkoj, ili će zajedno ući u učionice.

Rečeno nam je da, ako se ne steknu uslovi, tj. ako ne stignu udžbenici i nastavni planovi, ne treba da počinjemo sa nastavom na bosanskom“, kažu direktori škola raške oblasti. „Ako do kraja nedelje to bude rešeno ili ako dobijemo jasan dopis Ministarstva prosvete koje će da kaže da nastava treba da počne bez obzira na sve, mi ćemo to poštovati. Samo neko treba da nam da precizne instrukcije šta da radimo, a ne da se odgovornost za tako važnu stvar prebacuje na nas, direktore, jer smo mi samo činovnici koji sprovode odluke Ministarstva prosvete.

Nakon ovog sastanka, u Novom Pazaru je u sredu održan još jedan skup istim povodom, ali u Bošnjačkom nacionalnom vijeću. Tamo je bio deo direktora i saopšteno im je da ne postoji nijedna prepreka da nastava na manjinskom ne krene drugog septembra.

Udžbenici za nastavu bosanskog jezika i književnosti su odobreni, a sa srpskog su prevedene i odštampane i ostale knjige za osnovnu školu. Za njih ćemo odobrenje Ministarstva prosvete da dobijemo petog septembra“, objašnjava za „Novosti“ Elijas Rebronja iz BNV. „Nedostaju samo opšteobrazovni udžbenici za srednju školu, za koje čekamo odobrenje za uvoz iz BiH.

Ako nastava ne krene na vreme, neko mora da objasni razloge za to, jer se 4.000 đaka izjasnilo da želi da uči na ovom jeziku. Ako se to dogodi, roditelji bi mogli da podnesu tužbe protiv škole - upozorava Elijas Rebronja.

Izvor: Novosti

Pogledajte još