Otkriveno: Bilo zloupotreba u trošenju budžetskih para na KiM

Izrada izveštaja je u toku i uskoro će biti razmatran pred Odborom a potom i u parlamentu, rekao je Stojanović za RTS i istakao da su u nekim slučajevima u pitanju enormno velike pronevere novca.

Zloupotrebe se, kako je rekao, odnose na finansiranje infrastrukturnih objekata, neracionalnu mrežu ustanova primarne zdravsvene zaštite, prekobrojno zapošljavanje, propuste u visokoškolskim ustanovama, neprimerene koeficijente za isplatu ličnih dohodaka.

Kod zloupotreba u infrastrukturi, Odbor je utvrdio da nisu poštovane odredbe zakona o javnim nabavkama, favorizovane su iste firme, "naduvavane" cene, rekao je on i naveo da neki objekti ne postoje iako su za njih izdvojena ogromna sredstva.

Odbor je utvrdio i da je mreža zdravstvenih ustanova neprilagođena realnim potrebama stanovništva, preobimna je, posebno kada su u pitanju objekti primarne zdravstvne zaštite, a imaju i suviše zaposlenih.

Mnogi od njih ne izvršavaju radne obaveze u sladu sa Zakonom o radu, a primaju nadoknade, a u nekim ustanovama primarnog zdravstva ali i nekim fakultetima, postoji opšta pojava nepotizma, rekao je on.

"Mi smo nailazili na pojave da su kompletne porodice zaposlene u tim ustanovama", rekao je Stojanović.

Odbor planira da predloži Skupštini smenu pojedinih rukovodilaca nekih ustanova na KiM kao i pokretanje istrage za utvrđivanje krivične odgovornosti za nenamensko trošenje budžetskih sredstava, rekao je Stojanović nadajući se da će Skupstina ove mere predložiti vladi.

Govoreći o platama na KiM, on je podsetio da sada zaposleni u jedinicama lokalne samouprave, zdravstvenim ustanovama, obrazovanju, javnim preduzećima, primaju 150 posto ličnog dohotka, ali primaju i mesečne novčane naknade i od privremenih kosovskih insitucija.

"Sa druge strane, imamo ogroman broj ljudi na ivici egzistencije", rekao je on.

Odbor će, kako je rekao, predložiti da zaposleni u javnim službama, jedinicama lokalne samouprave, zdravstvu, prosveti, primaju 100 odsto plate, a da se preostalih 50 odsto, koliko je država izdvajala, slije u jedinstven fond iz koga bi se finansirale porodice koje nemaju nijednog zaposlenog na KiM.

On se nada da će iz izveštaja proisteći krivični postupci, jer, kako je istakao, za to ima puno egzaktnih pokazatelja.

"Skupština će, nadam se, vladi predložiti pokretanje konkretnih istraga i utvđivanje krivične odgovornosti"
, rekao je Stojanović.

(Izvor: Tanjug)

Pogledajte još