Obavezno pogledajte - 3D prikaz stopala žene koja stalno nosi štikle

Međutim, taj dobar osećaj dolazi i sa visokom cenom koju plaća njihova kičma, ali i njihova stopala. Skorašnje istraživanje je pokazalo je da žene koje preferiraju udobne mokasine, baletanke i slične niske cipele, u starosti imaju lepa stopala, dok one koje obožavaju štikle, kada ostare imaju problema sa deformitetima i neatraktivnim stopalima.

Naučnici iz Kraljevske nacionalne ortopedske bolnice u severnom Londonu potrudili su se i složili 3D video kako bi ženama koje stalno nose štikle pokazali koliko to nije zdravo. Oni su prikupili na stotine 2D rengenskih fotografija kako bi, zahvaljujući 3D skeneru dobili stvaran prikaz prosečnog stopala koje je često izloženo štiklama, a prenosi Styleite

"Kada stojite na potpeticama, sva vaša težina se oslanja na dve male kosti koje se nalaze ispod palca, što očigledno može da izazove probleme", objašnjava hirurg Endi Goldberg.

Video takođe prikazuje kako se, zbog nošenja cipela sa visokom štiklom prsti savijaju nadole, što može da uzrokuje trajnu deformaciju i oblik "kandže", ali i ozbiljne dugotrajne bolove.

Ukoliko ste i vi među onim pripadnicama lepšeg pola koje vole da nose štikle, morate da pogledate ovaj video.

Izvor: Index.hr

Pogledajte još