Dvojica dečaka poginula zbog igre roditelja usred vožnje

U kombiju “mercedes”, holandske registracije, bila je petočlana turska porodica Tuzuner, koja se sa odmora iz rodne Turske vraćala u Holandiju, gde žive i rade.

Kombi je vozila Fatima Tuzuner, pored nje je sedeo suprug Salkimil Cetin (36), a iza njih troje dece, od kojih su dva brata poginula, a sedmogodišnja ćerka je teško povređena.

U drugom kombiju “hjundai”, francuske registracije, nalazila se turska porodica Calacar, njih šestoro, koji su se sa odmora u Turskoj vraćali u Francusku. Osim vozača i suvozača, koji su nepovređeni, pozadi je sedelo četvoro dece, starosti od šest do 20 godina, i svu su teško povređeni.

Kako “Blic” saznaje, ove dve porodice iz Turske su se autoputem stalno vozile uporedo, izuzetno blizu se primicale jedna drugoj i tako se “zabavljale” u putu.

U jednom trenutku, vozeći ka Beogradu, vozač drugog kombija je mahao deci koja su sedela pozadi u “mercedesu”. Izgubio je kontrolu nad vozilom, jer su se kretali velikom brzinom, udarili su u zadnji deo prvog kombija i nastao je karambol. Kombi sa porodicom Tuzuner odleteo je na bankinu koja razdvaja dva smera autoputa, a zatim su se od siline udarca oba kombija prevrnula. Nisu sva deca bila vezana u sedištima, ispala su u prednji deo kombija i teško se povredila“, kaže sagovornik “Blica”.

Dr Periša Jovanović: Ovakve nesreće godinama nije bilo
Direktor bolnice u Smederevskoj Palanci dr Periša Jovanović kaže za “Blic” da je nesreća bila stravična i da su lekari uradili sve što je u njihovoj moći. "Nažalost, nemamo odeljenje neurohirurgije, pa je jedna devojčica poslata u Beograd. Na takvom smo mestu da nam često dovoze povređene iz nesreća sa autoputa, ali ne pamtim godinama unazad da je ovoliko dece stradalo", kaže Jovanović.

Pošto bolnica u Smederevskoj Palanci nema sanitetska vozila, na mesto nesreće izašle su medicinske ekipe iz Velike Plane. Ali zbog broja povređenih i malog broja vozila, bio je izuzetno otežan transport putnika.

Na mestu nesreće poginuo je dečak I. T. (3), koji je u momentu udarca ispao iz vozila, dok je njegov brat M. T. (10) preminuo na putu do bolnice.

Vozač “mercedesa” Fatima Tuzuner (35) teško je povredila kičmu i razmatra se da li je potrebna operacija. Njen suprug Salkimil Cetin (36) teško je povredio glavu i stopalo, zbog čega je zadržan u bolnici u Smederevskoj Palanci.

Kada je reč o povređenima iz “hjundaija”, S. C. (7) je prevezena zbog teške povrede glave na neurohirurgiju Urgentnog centra u Beogradu, dok će M. C. (5) zbog teških povreda genitalija biti operisana u Smederevskoj Palanci, a preostale dve devojčice zadržane su na odeljenju ortopedije u Smederevskoj Palanci.

Izvor: Blic

Pogledajte još