Atletska reprezentacija želi opstanak u prvoj ligi

BEOGRAD, 17. juna 2009. (Beta) - Kapiteni muške i ženske atletske reprezentacije Srbije Dragutin Topić i Olivera Jevtić rekli su da je cilj ekipe da na predstojećem Evropskom prvenstvu izbori opstanak u prvoj ligi Evrope.

Ekipno prvenstvo u atletici, u prvoj evropskoj ligi, održava se u norveškom gradu Bergenu 20. i 21. juna. Muška reprezentacija Srbije izborila je plasman na taj turnir pošto je prošle godine u drugoj ligi Evrope u Banjskoj Bistrici osvojila drugo mesto, dok su reprezentativke zauzele osmo mesto na takmičenju u Istanbulu u prvoj ligi.

Od ove godine primenjuju se nova pravila i novi sistem bodovanja, pošto se muške i ženske reprezentacije prvi put takmiče zajedno, a njihovi bodovi se sabiraju u ukupnom plasmanu.

Kapiten ženske atletske reprezentacije Srbije Olivera Jevtić rekla je da je cilj ekipe da izbori opstanak u prvoj ligi Evrope.

"Na Kupu Evrope takmičim se od 1996. godine i osvojila sam mnogo bodova za reprezentaciju. Drago mi je što sam ponovo kapiten ekipe i učiniću sve da to i opravdam. Konkurencija će biti teška, ali daću sve od sebe kako bih donela uspeh Srbiji", rekla je Jevtićeva na konferenciji za novinare.

Kapiten muške reprezentacije Dragutin Topić ponovio je da ekipa želi opstanak u prvoj ligi, ali i dodao da očekuje da će se selekcija Srbije za četiri do pet godina vratiti u Superligu Evrope.

"Nadamo se da ćemo ostati u prvoj ligi, a da ćemo uz maksimalan napor atletičara i svih sportskih radnika za četiri do pet godina uspeti da se vratimo u elitu. Ne znam da li ću se i tada takmičiti, želim da uživam dok me povrede zaobilaze", rekao je on.

Selektor atletske reprezentacije Dragiša Kuzmanović veruje da je sastavio dobar tim za predstojeće takmičenje, ali i da će prisustvo Jevtićeve i Topića biti dodatni motiv za reprezentativce.

"Imao sam nezahvalan posao da za sedam dana, koliko sam selektor, izaberem pravi tim. Nedostaju nam Biljana Topić i Asmir Kolašinac, ali mislim da i pored toga možemo da ostanemo u ligi", rekao je on.

Atletski savez Srbije potpisao je danas ugovore sa sponzorima koji su obezbedili put reprezentacije u Bergen.

Na takmičenje u Bergenu putuje 39 reprezentativaca Srbije, a na turniru će učestvovati reprezentacije Estonije, Rumunije, Finske, Turske, Belgije, Holandije, Belorusije, Švajcarske, Slovenije, Mađarske i domaćina Norveške.

Pogledajte još