Antonić negirao krivicu za oštećenje "Agrobanke"

On je, na početku pripremnog ročišta za suđenje u Specijalnom sudu, koje je održano bez prisustva javnosti, rekao da se ne oseća krivim, jer je u optužnici tačno jedino to da je on Dušan Antonić i da je bio predsednik Upravnog odbora "Agrobanke", rekao je novinarima njegov branilac Goran Petronijević.

"Cilj ove optužnice nije da se utvrdi istina o poslovanju 'Agrobanke', već da se prikriju načini i metodi za njeno neprijateljsko preuzimanje. Sve ovo ću detaljno obrazložiti kada počne suđenje", preneo je Antonićeve navode njegov branilac.

Antonić je, takođe, rekao da će na suđenju govoriti i o ljudima koji su uzimali kredite koje nisu vraćali, a nisu su se našli na optužnici koja je očigledno selektivna, naveo je Petronijević.

Na ročištu su se i ostali okrivljeni izjasnili o navodima optužnice.

Pripremno ročište u procesu protiv Antonića i još 20 okrivljenih da su tu banku svojim mahinacijama oštetili za 84 miliona evra nastavlja se sutra.

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu 30. aprila
protiv Antonića, članova IO banke Slavoljuba Korićanca i Bojana Zarića, Bobana Labovića, direktora za korporativno bankarstvo, Vehba Papića, direktora sektora za upravljanje rizicima kao i protiv Duška Sekulića, Dragomira Jovanovića, Borke Filipović, Nenada Maričića i Snežane Paunović.

Optužnica tereti i Dragovana Milinkovića, Miloša Markovića, Duška Šunjarevića, Bratislava Mihajlovića, Branimira Uzelca, Suada Hasovića, Slobodana Ratkovića, Miloša Uzelca i Milana Antonića koji su optuženi kao odgovorna lica u privrednim društvima „Habit pharm", „Swiš farmacija", „Swiš intermedical", „Product trade finance", „Western style", „Mercury international", „Lutton", „Novi dani", „Ecolimb", „Headcommerce" i „Drina timber".

Ovi optuženi se terete za krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica, koje je na snazi od 15. aprila.

Optužnicom su obuhvaćeni i ovlašćeni procenitelji Zvezdan Damjanović i Stojan Stojanov, koji su vršili procenu vrednosti nekretnina na kojima su uspostavljane hipoteke u korist oštećene banke, koji se terete za pomaganje u izvršenju istog krivičnog dela.

Optuženi se terete da su od početka 2006. pa do kraja 2011. godine, protivno Zakonu o bankama i internim propisima i procedurama u Agrobanci, odobravali kredite, bankarske garancije, avale menica i otpisivali dospele obaveze navedenih preduzeća, navodi se u saopštenju.

Odobreni krediti nisu vraćeni, a izdate bankarske garancije i avalirane menice pale su na teret "Agrobanke". Naplata kredita i drugih obaveza iz založenih nekretnina nije bila moguća, jer je njihova vrednost bila višestruko manja od procenjene kao i od dospelih obaveza.

Pored toga, u gotovo svim privrednim drušvima kojima su odobravani plasmani pokrenuti su stečajni postupci.

Istraga protiv vlasnika "Habitfarma" Radoslava Sekulića je prekinuta, jer su se veštaci izjasnili da zbog trenutno lošeg zdravstvenog stanja privremeno ne može da učestvuje u krivičnom postupku.

Početak tog postupka dogodio se 8. avgusta 2012. godine hapšenjem Dušana Antonića, a kasnije su usledila nova proširenja istrage.

Antonić je posle tačno godinu dana, 8. avgusta pušten iz pritvora da se brani sa slobode.

(Izvor: Tanjug)

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.