Najmoćniji žele topionicu u Boru

Predstavnici ovih kompanija razgovarali su sa menadžmentom Rudarsko-topionicarskog basena Bor o mogućnostima za povećanje kapaciteta novog metalurškog agregata sa projektovanih 80 hiljada tona bakra godišnje na 100 do 110 hiljada tona.

Generalni direktor RTB-a Bor, Blagoje Spaskovski, izjavio je Tanjugu da je kapacitet novog pirometalurškog postrojenja koje se gradi moguće povećati ukoliko se projektovani kvalitet koncentrata bakra uveća sa 22 procenta na 26 do 28 odsto sadržaja bakra u koncentratu.

On dodaje da drugih mogućnosti nema, jer je sva oprema za novu topionicu već stigla u Bor. Prema njegovim recima, RTB Bor jeste zainteresovan za proširenje kapaciteta na ovaj način, ali bi odluku o tome morala da donese Vlada Srbije .

Američka kompanija Friport nedavno je u blizini borskog aerodroma otkrila bogato ležište rude bakra, a ukoliko se odluči za otvaranje rudnika na ovom mestu, najekonomičniji način prerade bio bi u borskoj topionici.

U RTB-u Bor kažu da druga kompanija, čileanski Kodelko, ima slične želje, ali da uz to sa kombinatom bakra saraduje i na iznalaženju najbolje metode za otkopavanje rudnog tela Borska reka.

Izvor: B92, Tanjug

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.