Kupovina preko interneta postala hit

Za prvih šest meseci ove godine na domaćim sajtovima kupovali smo za 499,5 miliona dinara, a na stranim za 109 miliona evra, pišu Novosti.

Ovo su jednini, zvanično dostupni podaci o prometu "preko mreže“, a reč je o kupovini robe i usluga koje su plaćane karticama.

Podaci objedinjeni u Narodnoj banci Srbije pokazuju da, kada kupujemo preko stranih internet-sajtova, u proseku trošimo 154 evra po transakciji. Skromniji smo kada pazarimo preko domaćih sajtova, pa na te kupovine, u proseku, utrošimo 5.566 dinara.

"Statistički podaci koji su Narodnoj banci Srbije dostavile banke, prikazuju da i naši građani koriste platne kartice za ovu vrstu savremene trgovine. U prvih šest meseci 2013. godine obavljeno je 89.700 transakcija plaćanja preko Interneta u Srbiji i 707.000 transakcija preko stranih internet-sajtova", rečeno je "Novostima“ u NBS

Kada prosečan iznos jedne transakcije uporedimo sa proteklom godinom, proizilazi da smo lane manje trošili na domaćim sajtovima, ali više na stranim. Prosečna transakcija plaćanja preko Interneta u Srbiji lane je iznosila 5.298 dinara, dok je prosek preko stranih sajtova 169 evra po transakciji.

Za prvih šest meseci ove godine premašena je polovina prometa ostvarena prilikom plaćanja karticama na Internetu tokom cele 2012. godine. Ovo se naročito odnosi na potrošnju na stranim sajtovima, koja za šest meseci ove godine iznosi čak 64 odsto celog lanjskog prometa.

Izvor: Novosti

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.