Najvrednijim doktorima manje plate

Plate dva izabrana lekara u istom domu zdravlja, posle promene promenljivog dela zarade sa maksimalnih četiri na 8,08 odsto, mogu da se razlikuju i do 6.000 dinara.

Kada bi taj veći iznos primio onaj koji više radi, ne bi bio problem, ali se za obračun zarada izabranih doktora primenjuje neka čudna računica: oni koji primaju više bolesnih pacijenata i propisuju više lekova, a manje se bave preventivom, dobijaju lošije ocene i manje plate.

Iako tvrde da odolevaju pritiscima i da pacijente leče po stručnosti i savesti, a ne tako da bi što manje potrošili iz zdravstvene kase, u praksi, izabrani lekari, ipak, propisuju sve manje lekova. To potvrđuje i zvanična statistika Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja, prema kojoj je broj lekova koji se daju na recept prošle godine smanjen za 13 odsto!

"Sve je napravljeno na našu štetu. Koliko god pacijenata da imam, po tom osnovu ne mogu da dobijem ocenu veću od pet, jer se upoređujem sa prosekom doma zdravlja, a svi imamo puno kartona. Najveći broj recepata izdajem na predlog lekara specijaliste, pa ni na taj segment, koji u RFZO računaju kao racionalnost, ne mogu da utičem. Kada mere efikasnost, gledaju broj različitih pacijenata, i po tom kriterijumu je dobro da primam tuđe pacijente, ali kako oni, kada njihov doktor nije tu, uglavnom dolaze samo po terapiju, to mi povećava potrošnju lekova i smanjuje ocenu iz racionalnosti. Tako većina izabranih lekara ima ocenu nižu od pet, a to automatski znači i manju platu", kaže dr Nevenka Dimitrijević, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije.

Lekari, koji su kroz strukovna udruženja prošle godine uspeli da spreče da varijabilni deo plate iznosi 10 odsto i da početak primene tzv. kapitacione formule sa jula pomere na oktobar, tvrde da je korektivni koeficijent sad promenjen „na mala vrata“. Samo su primetili da je većina dobila manje plate nego mesec ranije. Prema kapitacionoj formuli, inače, svi koji imaju ocenu iznad pet dobijaju povećanje, dok se svima ispod petice smanjuje plata.

"Uvećanje, odnosno umanjenje plate koje je za prošli mesec bilo 1.000 dinara, sada je 2.000, a maksimalna razlika u plati dva izabrana doktora i nije više tako mala i dostiže do 6.000 dinara ", objašnjava dr Dimitrijević.

Doktor Milica Nikolić Urošević, zastupnik Udruženja izabranih lekara opšte medicine, među kojima nijedan od njih 3.745 od RFZO nije dobio ocenu 10, kaže da su izmenom korektivnog koeficijenta za obračun plata izabrani doktori, na koje se jedino i primenjuje kapitaciona formula, opet diskriminisani.

"Internista, oftalmolog, pravnik ili medicinska sestra ne moraju da rade ništa čitav mesec i niko im neće ni za dinar smanjiti platu, a izabrani lekari se kažnjavaju zato što mnogo rade ", tvrdi dr Milica Nikolić Urošević.

Izvor: Večernje novosti

Pogledajte još