Moskva plovi ka Siriji u izvidnicu

"Sirija ne treba da računa na pomoć Rusije ako Amerikanci i njihovi saveznici nasrnu na tu zemlju. Ali Rusija neće da ide naruku Zapadu kao što je to učinio bivši predsednik Dmitrij Medvedev u vreme sukoba u Libiji", kaže Fjodor Lukjanov, urednik časopisa “Rusija u globalnoj politici”.

"Sasvim je realno da će doći do vojne operacije ali nisu u pravu oni koji tvrde da će tako početi treći svetski rat"
, kaže direktor Instituta strateških analiza Andrej Fursov, koji dodaje da je ministar Lavrov požurio da ubedi svet da Rusija ni sa kim ne namerava da ratuje ako dođe do intervencije Zapada u Siriji.

Zbog toga što je Putin ovih dana imao svojih “domaćih briga”, kao što je saniranje šteta od velikih poplava na Dalekom istoku, on nije javno komentarisao situaciju u Siriji i američke pretnje. Iz te Putinove komentarske apstinencije “Njujork tajms” zaključuje da se Rusija neće mešati.

Fjodor Lukjanov objašnjava da nema nikakvih iluzija što se tiče toka događaja - SAD će udariti na Siriju i propagandna američka mašinerija već deluje u tom smeru. Cilj je da se nanese što veća šteta sirijskoj infrastruktiri i demorališe vojska što bi pomoglo ustanicima da u svoju korist prelome situaciju na frontu. Oni će i kasnije imati stalnu podršku iz vazduha, kao što je bilo u Libiji, smatra Lukjanov, koji veruje da je isključen scenario primenjen u Iraku, pa “velike okupacije” neće biti jer je rizik preveliki. On ističe da, ako Vašington uđe u rat sa Sirijom, SAD će sigurno ići do kraja i smeniti Bašara Asada.

Danas je najavljeno da će ruska mornarica sprovesti rutinsku rotaciju brodova u Sredozemnom moru u septembru.

Britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je da bi vojna intervencija u Siriji bila "legalna i opravdana" čak i bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, zbog postojanja opasnosti da režim Bašara el Asada "ponovo" upotrebi hemijsko oružje.

Bela kuća saopštila je da je američki predsednik Barak Obama razgovarao telefonom o situaciji u Siriji sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Tim stručnjaka UN ima zadatak da utvrdi da li je u napadu u okolini Damaska 21. avgusta korišćeno hemijsko oružje. Izveštaj o korišćenju hemijskog oružja u Siriji zavisiće od analize uzoraka sa mesta napada, koje će stručnjaci UN poslati u laboratorije u Evropi.

I dok je Barak Obama rekao da će se Sirija suočiti s međunarodnim posledicama, a Danska i London podržavaju intervenciju, Italija, Kanada i Kuba se protive napada.

Izvor: Večernje novosti

Pogledajte još