Mesić:U Hrvatskoj ne postoji srpsko pitanje

BEOGRAD, 17. jun 2009. (FoNet) - Predsednik Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je da se "takozvano srpsko pitanje pojavljuje u Hrvatskoj ponekada još samo kroz usamljene incidente", ali da "ono ni u vokabularu, niti u praksi hrvatske politike ne postoji".

"Što se povratnika tiče, riječ je o našim građanima i naravno da želimo njihov povratak. Nisam naivan, pa da mislim kako će se svi vratiti", izjavio je Mesić u intervju za julski broj beogradskog CorD Magazina.

On je ocenio da nema rata posle koga su se vratili svi koji su izbegli, ili bili proterani. "No, treba težiti tome i stvarati uvjete za to da se vrati što veći broj", rekao je Mesić pred sutrašnji Samit šefova država centralne Evrope u Novom Sadu.

Mesić je još jednom oštro osudio ustaštvo. "Nejasnoće oko ustaštva dugujemo nesretnome koketiranju s njime početkom devedesetih godina. A zapravo, sve je oko toga savršeno jasno: ustaška je tvorevina bila zločin u ideji i u realizaciji te ideje", istakao je Mesić.

On je naglasio da je antifašizam zapisan i u Ustavu današnje Hrvatske i da on se kao njen predsednik najenergičnije bori protiv svakog pokušaja njegovog osporavanja.

"No, moj antifašizam nema svoje uporište samo u činjenici što smatram da ga kao predsjednik Republike moram zastupati i braniti. Ja sam fašizam doživio na djelu i moj je antifašizam naprosto čvrsto ljudsko opredjeljenje", objasnio je Mesić.

Predsednik Hrvatske je u CorDu odbio da da istorijsku ocenu "oca nacije" Franje Tuđmana, ali je istakao da "Tuđman ima sigurno svojih zasluga, ali je isto tako sigurno pravio i ne male greške i vukao pogrešne, pa i štetne poteze.

Govoreći o odnosima u Bosni i Hercegovini i kritikama koje je svojevremeno uputio predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, Mesić je istakao da bi raspad BiH imao tragične posedice i upravo zato osuđuje sve tendencije koje idu prema tome, bez obzira ko bio njihov nosilac i protagonista.

Pogledajte još