Izložba Marijke de Goey

Uz blagi miris domaće ljute i pričljive, da ne kažemo bučne, goste svih uzrasta, prvog septembra je u galeriji ''Progres'' otvorena izložba holandske vajarke i dizajnerke Marijke de Goey. Plavokosa nasmejana dama s fantastičnom dugačkom minđušom od žice (njeno delo i zaštitni znak) i crnim kožnim platformama koje namerno podsećaju na holandske klompe – prava Holanđanka. Uspešna je i poznata širom sveta. Njene skulpture, arhitektonska rešenja i nakit nalaze se u raznim zemljama, od Holandije do Novog Zelanda. Zahvaljujući nevladinoj organizaciji za pomoć raseljenim licima sa Kosova i Metohije ''Porta'' i njenoj vezanosti za decu (po profesiji je i dečiji psiholog), deo njenih radova se sada nalazi i u Bgd. Zato je specijalno za ovu izložbu napravila skulpturu od kvadrata na kojima pišu jasne & direktne poruke: „nežnost“, „deca“, „ljubav“, „porta“, „courage“, „hope“, „mirror“. 

Predstavlja se kao ''umetnik & iluzionista'', što je zaista neophodno biti da bi od standardnih geometrijskih, napravili raznovrsne nove forme. Ako ste nekada bili na amsterdamskom aerodromu ''Schiphol'' ili u većem holandskom gradu, na jednom od najistaknutijih mesta ste sigurno primetili kuboidne skulpture od čeličnih cevi. Iako od bazičnih oblika, svaka priča neku svoju neverovatnu priču. ''Kockasti most'' u idiličnoj holandskoj prirodi, fenomenalni pešački most ''The Marmaid'' u Ouklendu, čelični marker ''Dancing Square'' na saobraćajnoj raskrsnici u Arnhemu, genijalni ''Doplerov omot'' koji slavi iskustvo putovanja i ulepšava okolinu autoputa, stakleni trofeji za najjače grand slam teniske turnire – jednostavno Marijke de Goey je svuda. A, sve je počelo od nakita koji čim ugledate zamišljate na sebi. Ta savršena geometrija! Marijke kaže: ''Mali radovi su skulpture za telo. Veliki radovi su nakit za pejzaž.'' Nije ni čudo što je upravo ona dizajnirala krunu holandskom prestolonasledniku Aleksandru za njegovo venčanje sa Maksimom Zoreguietom. 

Nažalost, iz praktičnih razloga, izložba može samo delom da predstavi Marijke de Goey i njen neverovatni dizajnerski, vajarski i arhitektonski opus. Rešenje: Pravac Holandija! 

Katarina Milovanović

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.