Polovna garderoba: Za koliko novca možete da se obučete "od glave do pete"

U poslednje četiri godine otvoren je veliki broj prodavnica korišćene robe koje su u razvijenim zemljama odavno „hit“.

Mada ne postoje precizni podaci, prema grubim procenama, godišnje se najmanje 500 do 600 tona takve robe dopremi iz različitih evropskih država u Srbiju, najviše iz Austrije, Nemačke, Italije, Holandije i Engleske.

Prodavnice polovne robe svakodnevno se otvaraju širom zemlje i prete da ugroze tradicionalno povoljne kineske radnje.

Tako se, recimo, bermude „tom tejlor“ mogu kupiti za 600 dinara, bluze „H&M“ po 400, „Zarine“ pantalone za 590, a „levis“ farmerke po 999 dinara...

"Naši ljudi se okreću jeftinijim, a istovremeno daleko kvalitetnijim stvarima, od onih koje nam stižu sa Istoka. Za 1.000 dinara, kada su kod nas akcije, možete da se obučete 'od glave do pete'. Svakodnevno nam nude robu iz evropskih metropola. Čak i oni bolje stojeći građani sve više se oblače u našim prodavnicama"
, tvrdi Snežana Braković, prodavačica u jednoj „sekend hend“ radnji.

U oglasima se svakodnevno nudi „polovna garderoba“ od 1-2,5 evra po kilogramu.
Sudeći prema cenama u maloprodaji, to je vrlo isplativ „biznis“. Kada su se novinari "Novosti" javili na neki do tih oglasa, rekli su nam da je skuplje „ako se roba bira“: tada cena po kilogramu dostiže i do 6-7 evra.

"Nudimo i letnju i zimsku garderobu, mahom iz Nemačke, a cena je od jednog evra po kilogramu. Imamo i nove jakne, koje nudimo za 1.300 dinara, a na popustima cena im je upola niža. Zabluda je da se u našim prodavnicama oblače samo siromašni potrošači. Mnogo je i onih sa dubljim džepom koji znaju šta je kvalitet. Svi hoće da nose polovnu garderobu, sa relativno poznatom markom i odličnog kvaliteta", objašnjava Zoran Vojinović, dugogodišnji prodavac „na veliko“ takve robe u Beogradu.

(Izvor: Večernje novosti)

Pogledajte još