Srbima preti nestajanje: Ustanak protiv bele kuge

Borba protiv bele kuge je počela, objavljeno je na prvom narodnom skupu posvećenom ovom problemu koji je održan u četvrtak u Smoljincu, selu Braničevskog okruga čiji se stanovništvo u poslednjoj deceniji smanjilo za oko 20.000 duša. Iako Smoljinčana na papiru ima 2.400, njih realno u selu ima manje za 970 ljudi, koji su na „privremenom“ radu inostranstvu. Oni se po pravilu ne vraćaju, a iza sebe ostavljaju samo ogromne puste kuće. Zato u plodnom Braničevskom okrugu od 183.000 stanovnika ima samo 35.000 mlađih od 20 godina, podsetili su organizatori prvog „Dana borbe protiv bele kuge“, novinar Milan Popović i njegova ekipa iz serijala „Zadnja kuća Srbija“ i Saša Stević, predsednik udruženja smoljinačkih malih privrednika.

Statistika za celu Srbiju je još strašnija, jer godišnje gubi 50.000 stanovnika. Granica održivosti nacije je fertilitet od 2,1 rođene dece, a kod nas, statistički žene rađaju jedno i po dete. To je na korak od granice bez povratka. Ako dođemo do stope rađanja od 1,3 deteta nestaćemo kao nacija“, kaže Popović.

Na skupu posvećenom borbi protiv bele kuge govorili su episkop braničevski Ignjatije, princ Aleksandar Karađorđević, glumci Milorad Mandić-Manda i Radoš Bajić. Najburnije su pozdravljeni „specijalni gosti“, Vasilije i Irena Vojvodić sa svojih jedanaestoro mališana.

- Trenutno idem na predškolsko vaspitanje, nekoliko razreda osnovne i srednje škole i na fakultet - duhovito je pričao otac Vasilije, sekretar Bogoslovskog fakulteta.

Episkop braničevski Ignjatije podsetio je da su deca i porodica najveće bogatstvo, a da Srbi to sve češće zaboravljaju.

Zapadna civilizacija je promovisala princip da je čovek sam sebi dovoljan i da je ispunjavanje zadovoljstva pojedinaca vrhunski ljudski cilj. Treba da razmislimo o nekritičnosti takvih principa, jer ljudi nisu stvoreni da žive sami. Ako se prisetimo toga, pobedićemo belu kugu“, rekao je vladika Ignjatije.

Iseljavanje je pre svega posledica ekonomske nesigurnosti. Sve više mladih Srba postaju građani Nemačke, Francuske, Italije, koji tako rešavaju svoj problem bele kuge, kažu Smoljinčani.

Ove godine sam imao samo šest-sedam krštenja“, tužno je konstatovao smoljinački paroh Dragiša Pavlović. „Razredi u osnovnoj školi se spajaju, ove godine će u prvi razred krenuti samo 12 mališana. A Smoljinac u braničevskom kraju važi za selo sa puno dece.

Izvor: Novosti

Pogledajte još