Stomak pun, oči site: Dijeta u duginim bojama

S obzirom na sve povoljne efekte ove dijete, nije nikakvo čudo što su njeni veliki fanovi slavne ličnosti poput Kim Katral, Dženifer Lopez, Hajdi Klum i Džulije Roberts.

Ova dijeta se bazira na shvatanju doktora Perikona da je svaka hrana ili inflamatorna ili antiinflamatorna. Ova inflamacija (zapaljenje) se ne vidi jer se odvija u ćelijama organizma, a upravo taj proces izaziva starenje i brojne zdravstvene probleme.

Kako deluje dijeta?

Mnogo toga što svakodnevno jedemo uzrokuje pojavu bora, degenerativne bolesti i starenje organizma. Ova dijeta bazira se na shvatanju da je svaka hrana ili inflamatorna (budi zapaljenske procese) ili antiinflamatorna (sprečava zapaljenske procese). Inflamatorne procese ne možemo videti jer se odvijaju u ćelijama, a upravo ti procesi izazivaju starenje. Dugotrajna upotreba ovakvog načina ishrane sprečava pojavu bora, a osnovna preporuka je da izbegavate inflamatornu hranu, kakvi su prerađeni ugljeni hidrati i da je zamenite velikim količinama sveže, raznobojne hrane koja sadrži mnogo hranljivih materija. Žene koje su se pridržavale ove dijete izgubile su dosta kilograma.

(old_image)

Izbegavajte:

- Veštačke zaslađivače i aditive u hrani - sveže namirnice su uvek najbolja varijanta.

- Kafu zamenite zelenim čajem, jer on sadrži veliku količinu antioksidanasa i ubrzava metabolizam.

- Zasićene masnoće - izbegavajte masnoće iz biljnih ulja.

- Rafinisane ugljene

hidrate - koji brzo podižu nivo šećera u krvi, a ima ih u belom hlebu, krompiru, testenini i belom pirinču.

- Punomasne mlečne proizvode - iz upotrebe izbacite punomasno mleko i tvrde sireve i zamenite ih nemasnim obranim mlekom, jogurtom i mladim, mekim sirevima.

Preporučuju se:

- Riba i piletina - najbolji izbor je divlji losos. Ukoliko želite da uradite prirodni fejs lifting, tokom tri dana jedite po tri porcije ove ribe dnevno. Proteini revitalizuju ćelije kože i usporavaju starenje, dok omega 3 masne kiseline, kojima je ova riba bogata, koži obezbeđuju vlažnost i smanjuju upalne procese.

- Sveže voće i povrće - samo tako ćete organizmu obezbediti sve hranljive materije, peptide i antioksidanse koji su mu potrebni.

- Ugljeni hidrati sa malim glikoznim indeksom - to su testenina od celog zrna, žitarice, smeđi pirinač i ječam. Ove namirnice sadrže veliku količinu vlakana i hranljivih materija.

- Pasulj i sočivo - sadrže antioksidante, a njihov glukozni indeks je mali tako da ćete duže imati osećaj sitosti, a izbeći ćete i oscilacije nivoa šećera u krvi. Ubacite ih u salatu, supu ili ih jednostavno servirajte sa ribom ili piletinom.

- Korisne masnoće - koristite maslinovo ulje ili ulje koje se dobija iz semena lana, jer su ona bogata oleinskim kiselinama i omega 3 masnim kiselinama, koje štite ćelije.

- Lekovito bilje i začini - koristite ih u velikim količinama dok spremate hranu, jer sadrže moćne supstance protiv starenja. Čili paprika i feferoni sadrže snažna antiinflamatorna jedinjenja.

- Koštunjavo voće - pre svega lešnici i bademi, sadrže veliku količinu vitamina E i linoleinske kiseline, snažne antioksidante koji zaustavljaju proces starenja.

- Voda - svakodnevno unosite od osam do deset čaša vode.

CRVENA - crvene jabuke, crvene paprike, crno vino, paradajz, trešnje, jagode, cvekla, maline, brusnice.
NARANDŽASTA - kajsije, šargarepa, mango, breskva, papaja, pomorandža, račići, jastog, losos.
ŽUTA - žuta paprika, crni luk, bundeva, dinja cerovača, kukuruz.
ZELENA - zelene jabuke, brokoli, zeleni čaj, kivi, zelena salata, spanać, peršun, grašak, boranija, kupus.
PLAVA - kupine, crni čaj, borovnice, šljive, plavi patlidžan, crne ribizle, suve šljive, suvo grožđe.

Izvor: Lepotaizdravlje

Pogledajte još