Poslanici o Dačićevom ekspozeu

Možda je takav i red, možda premijer nije imao vremena da bude konkretniji. Mogu, međutim, da primetim da je dobro što je premijer posle godinu dana shvatio da su ekonomski problemi najozbiljniji problemi Srbije, da je iskazao spremnost da ide u reformu penzionog sistema, ali ne znam da li će to naići na dobar prijem kod njegovih partnera iz PUPS-a“, rekao je Ilić novinarima u Skupštini Srbije.

On je istakao da je dobro što je u ekpozeu rečeno da će biti reforme tržišta rada i da će biti ostalih "bolnih rezova".

On u ovom ekspozeu, za razliku od prethodnog, ne spominje stezanje kaiša, odnosno sada ne kaže da ga neće biti i taj detalj je simbolički važan“, smatra Ilić.

On je dodao da URS i građani Srbije očekuju od nove vlade da počne odmah da radi, a ne da bude prelazno rešenje do budućih izbora i naglasio da u Srbiji ima mnogo nagomilanih problema zbog kojih je potrebno nastaviti i ubrzati reforme.

Jedno su reči, a drugo dela, upravo zato imamo prava na sumnju i rezervu. Od rekonstruisane vlade očekujemo dela, upravo je Aleksandar Vučić to ranije rekao, da su važni rezultati. To mi i građani Srbije očekujemo“, zaključio je Ilić.

Krkobabić: Visok stepen socijalne odgovornosti

Šef Poslaničke grupe PUPS Milan Krkobabić izjavio je danas da će prvi prioritet rekonstruisane vlade biti socijalno ugroženi građani. On je rekao da se u ekspozeu premijera Ivice Dačića vidi visok stepen socijalne odgovornosti i ono što je ključno - da će, kako je rekao, penzioneri i nezaposleni biti u prvom planu.

Prema njegovim rečima, odgovornost za ovu vladu snosi skupštinska većina, odnosno oni koji će za nju glasati.

Opozicija ima pravo da iznosi svoje stavove, ali, podsećm, nema nikakvu odgovornost“, rekao je Krkobabić i naveo da će dati punu podršku vladi.

On je objasnio da kada kaže da se preuzima odgovornost, pod tim podrazumeva obavezu da se nakon pet meseci, godnu dana, izađe pred građane i polože se računi.
- Znači socijalno ugroženi i oni koji su čekali, bili u zebnji, mogu da odahnu, prvi prioritet i briga ove vlade su upravo oni - rekao je Krkobabić.

Palma: Očekujem da se eskpoze realizuje

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma izjavio je da veruje Vladi Srbije i da očekuje da se ekspoze predsednika vlade realizuje onako kako je i obrazložen. Marković je u Skupštini Srbije ocenio da se u Srbiji živi bolje nego ranije, ali da se to ne vidi "jer se 90 odsto vlade bavilo rešavanjem pitanja Kosova".

Nadam se da paraf u Briselu na sporazum između kosovskih Albanaca i Srbije vodi Srbiju na dobar put, da ništa nismo izgubili, a da smo nesto dobili. Verujem ovoj vladi. Očekujem da se ekspoze realizuje onako kako je obrazložio predsednik vlade Ivica Dačić“, rekao je Marković.

On je dodao da je Srbija postala politički stabilna i da je Evropska unija o njoj popravila mišljenje, što otvara mogućnost za dolazak novih investicija.

Oni koji su godinama krojili kapu građanima Srbije, a to je Evropa i Sjedinjene Američke Države, sada više ne misle onako o Srbiji kako su ranije mislii. Mi koji se bavimo politikom i privedom treba da prepoznamo koje su te zemlje iz kojih treba da dovedemo investitore“, smatra je Marković.

Vukomanović: Ozbiljan koncept politike

Šefica poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije (SPS) Dijana Vukomanović ocenila je da je današnji skupštinski ekspoze premijera Srbije ozbiljan koncept
politike, adekvatan kriznom vremenu u kojem je Srbija.

Naglasak ekspozea Ivice Dačića bio je na novim komparativnim prednostima Srbije - autoindustriji i informacionoj tehnologiji, uz već poznate: poljoprivreda i prehrambena industrija, infrastruktura, energetika“, istakla je Vukomanović.

Po njenim rečima, to je novi koncept, adekvatan kriznom vremenu u kojem je Srbija u poslednje tri decenije. Premijer, rekla Vukomanović, u ekspozeu nije insistirao "na velikim uspesima koje je vlada postigla - rešavanju problema Kosova i evropskoj integraciji", već "na detaljima i konceptu ekonomske i socijalne politike i kontroli budžeta".

Popović:Vlada i dalje vodi pogubnu politiku

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Nenad Popović ocenio je da su u ekpozeu premijera Ivice Dačića navedena opšta mesta, istakavši da je za boljitak građanima Srbije potrebno da vlada promeni svoju politiku.

Popović je rekao da je stav DSS da je rekonstrukcija bila nepotrebna jer, kako je rekao, da su održani izbori pre šest meseci, danas bi se razgovaralo o rezultatima rada nove vlade.

U ovoj vladi, odnosno rekonstrukciji, promenjena je samo struktura i to tako što su odvojena ministarstva privrede i finansija i doneta neka nova kadrovska rešenja“, rekao je Popović.

On je istakao da to nije dovoljno za boljitak Srbije, već da je potrebna promena politike jer, kako kaže, ova vlada nastavlja da vodi pogrešnu politiku po pitanju Kosova i Metohije i Evropske unije.

Izvor: Beta, Tanjug via Blic

Pogledajte još