Sve učestaliji govor mržnje i napadi na medije preko društvenih mreža

Kompanija Kurir-info d.o.o, kao članica Asocijacije, obavestila je Upravni odbor da je u proteklih nekoliko nedelja dnevni list Kurir izložen „orkestriranoj kampanji, u okviru koje javne ličnosti zloupotrebljavaju svoju popularnost, ali i društvene mreže, u cilju pritiska na uređivačku politiku koja im se trenutno ne dopada“.

Tom kampanjom se ugrožava Ustavom zagarantovano pravo na slobodu javne reči, napominju u Kuriru i upozoravaju da se njeni nosioci ne ustručavaju ni pretnji.

Kao poslovno udruženje, Asocijacija medija se ne bavi uređivačkim politikama svojih članica, niti spori pravo na javno kritičko mišljenje, ali se protivi uvredama, napadima i kampanjama kojima se ugrožavaju rad i poslovanje izdavača, kao što od njih traži i da poštuju novinarski kodeks i odluke Saveta za štampu.

Ukoliko bilo koja organizacija ili pojedinac smatraju da je neka od članica Asocijacije prekršila novinarski kodeks, mogu da se obrate za zaštitu Savetu za štampu, ali ne i da vode kampanje protiv izdavača i njihovih čelnih ljudi.

Izvor: Novi magazin

Pogledajte još