Knjige za školarce koštaju 700 miliona

Zbog manjka sredstava, besplatne knjige neće ove godine dobiti petaci, kako je to prvobitnim planom bilo predviđeno.

Doneta je odluka da se zastane sa uvođenjem novih đaka, jer je prosvetna kasa prazna, a i u toku je analiza uspešnosti celog projekta.

Iako će većina prošlogodišnjih udžbenika da bude iskorišćena, u prosvetnom budžetu kompleti su stavka od 700 miliona. Pre samo dve godine nabavka svih udžbenika za đake od prvog do trećeg razreda koštala je tek 40 miliona više!

DOBIJAJU I STARIJI Samo u Beogradu udžbenike dobijaju i stariji osnovci. Đacima od prvog do četvrtog razreda kupuju dupli komplet - tako da jedan drže u školi, a drugi kod kuće. - Svaka lokalna samouprava može da kupi deci dodatne udžbenike. Osim Beograda, Čačak je pomagao nabavku školskih kompleta. Oni nisu kupovali duple knjige, već su finansirali prvi komplet - kaže Kostić.

Iznos je toliki zato što su udžbenici poskupeli“, objašnjava za „Novosti“ Zoran Kostić, pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Pregovarali smo sa njima i uspeli da ih ubedimo da cene budu uvećane samo za iznos inflacije. Dobro je što su neradni udžbenici (oni u koje se ne piše) uglavnom očuvani, jer da smo i to morali da obezbedimo, koštalo bi nas bar još 400 ili 500 miliona dinara“.

Kostić najavljuje i da će ovaj projekat nakon usvajanja novog zakona o udžbenicima biti ozvaničen na duže staze. Do sada je to bilo rešeno uredbom Vlade Srbije. A kada bude gotova analiza celog projekta, najavljuje Kostić, uporediće se šta je bilo dobro, a šta ne i odlučiti šta treba menjati.

Da udžbenici koje obezbeđuje država stižu na vreme potvrđuje i Milan Bajić, direktor OŠ „Josif Pančić“ u Beogradu.

Oko 95 odsto udžbenika od prošle godine je očuvano, tako da dobijamo samo radne sveske“, kaže Bajić.

Problema ima ove godine sa nabavkom drugog kompleta, koji obezbeđuje Grad Beograd. Sredstva koja su nam obećana nisu dovoljna za potrebne udžbenike, a nisu ni uplaćena, pa se sa izdavačima dogovaramo da nam pošalju knjige, pa da naknadno platimo.

Izvor: Novosti

Pogledajte još