Podsećamo: Sutra poskupljuje gas

Agencija za energetiku Srbije (AERS) odobrila je poskupljenje pošto je za 6,4 odsto povećana cena gasa, po kojoj Srbijagas snabdeva 33 javna snabdevača.

Za sve kupce priključene na distributivne sisteme gas će u proseku biti skuplji za 5,7 procenata i koštati 42,9 dinara po kubnom metru.

Cene prirodnog gasa koje potrošači plaćaju različite su kod javnih snabdevača, zbog različitih troškova distributivnih sistema (mrežarina).

Agencija za energetiku je navela da nisu promenjene cena pristupa sistemima za transport i distribuciju gasa, odobrene 2011. godine.

U zavisnosti od učešća tog troška u ukupnoj ceni, povećanje cena prirodnog gasa krajnjim kupcima kod 33 javna snabdevača kreće se u rasponu od 1,9 odsto do 6,4 odsto.

Cena po kojoj Srbijagas prodaje gas javnim snabdevačima poskupljenjem je uskladjena s realnim troškovima po kojima to preduzeće kupuje gas iz uvoza i domaće proizvodnje", navela je Agencija.

Prema uslovima tendera na kojem je Srbijagas izabran za snabdevača javnih snabdevača, veleprodajna cena gasa će se ubuduće menjati kada dodje do promene uvozne cene i količina domaćeg gasa, a uskladjivaće se i sa promenama kursa dolara, navodi se na sajtu AERS-a.

Cenu gasa više ne utvrđuje Vlada Srbije, već je, na zahtev izabranog snabdevača, odobrava ili ne odobrava Agencija za energetiku.

Izvor: Beta

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.