U susret zimi: Grejanje na drva najjeftinije

Počela je nabavka ogreva. Najbolje prolaze domaćinstva koja ugalj kupuju u Kolubari, gde je najeftiniji. Međutim, rudnik je drastično ograničio pojedinačne kupovine, pa građani negoduju.
Pripremila Ružica Vranjković i dopisnici RTS-a

Inače, i stovarišta širom zemlje dobro su snabdevena i ugljem i ogrevnim drvetom. Cene su prošlogodišnje, ali prodaja ide loše. Glavni razlog je besparica, a mnogi imaju i manje zalihe ogreva od prošle godine, jer je zima bila blaga.

Retka su domaćinstva koja se snabdeju za celu zimu. Najviše se kupuje tona do dve uglja, pa se tokom zime dokupljuje. Za sada je najveće interesovanje za drva, jer su i najjeftinija. Kubik je najeftiniji na jugu zemlje - oko 3.000 hiljade dinara, u centralnoj Srbiji od tri i po do četiri hiljade, dok u Beogradu i Vojvodini za kubik treba dati i 5.500 dinara.

Porošači kažu da kupuju koliko mogu, a ne koliko im treba za čitavu grejnu sezonu, zbog ograničenih sredstava.

I snabdevači se dovijaju, pa nude ogrev na rate, jer je prodaja loša. Mnogi su se snabdeli preko sindikata, a najbolje ide ugalj u džakovima, ali promet je ipak dosta opao.

Najtraženiji je i dalje ugalj Kolubara, jer je i najeftiniji. Cena je najniža ako se kupuje direktno u rudniku. Tona sušene Kolubare košta 8.500, a sirove 3.500, što je i do tri hiljade manje nego na stovarištima. Međutim, za građane su količine koje mogu kupiti direktno u rudniku, od ove godine, ograničene.

U toku kalendarske godine punoletna lica mogu da kupe tri tone suve i sedam tona sušene Kolubare jednostavnim podnošenjem molbe na arhivu prodaje. Praksa prodaje uglja je pokazala da jako velika prodaja uglja na malo završava na crnom tržištu", kaže Nemanja Simić iz Komercijalnog sektora Rudnika Kolubara.

Građani negoduju i zbog pooštrenih uslova prodaje, a još više zbog prevoza, za koji kažu da je komplikovan. Iz rudnika poručuju da više punoletnih članova jednog domaćinstva može da vozi ugalj jednim kamionom.

Time su i ograničeni, ali je dovoljno da kopije ličnih karata svih članova domaćinstva dostave uz molbu da im se odobri utovar u jedan kamion i njima će biti odobrena kupovina i utovar u jedan kamion. Iz prakse vam govorim da ni jedan takav zahtev nije do sada bio odbijen", objašanjava Nemanja Simić.

U Kolubari objašnjavju da su bili primorani da pooštre uslove prodaje kako bi sprečili zloupotrebe u trgovini ugljem i omogućili većem broju siromašnih domaćinstava da ga kupe po povoljnijoj ceni.

Izvor: RTS

Pogledajte još