Poljoprivrednici nastavljaju blokade u Pančevu, putevi dva sata blokirani, pa sat vremena prohodni

Negovan je najavio da će nezadovoljni ratari blokirati novi put od Pančeva ka Beogradu kod "OMV pumpe", kao i prema Jabuci kod nadvožnjaka, odnosno Buvljaka.

On je precizirao da će režim blokade biti takav da putevi budu dva sata blokirani, a onda sat vremena prohodni.

Odluka o nastavku blokade doneta je na sinoć održanom sastanku nezadovoljnih poljoprivrednika u zgradi Opštine Pančevo, pošto pregovori s ministrom trgovine Rasimom Ljajićem nisu urodili plodom.

Nezadovoljni ratari iz Južnog Banata i Srema, koji od srede protestuju kod Pančeva, sastali su se juče s ministrom Ljajićem, a nakon sastanka su rekli da nisu zadovoljni otkupnom cenom suncokreta koju nude otkupljivači i da resorno ministarstvo traži rešenje kako da im pomogne.

Član Upravnog odbora asocijacije "Banatski paori" Miroslav Grubanov je rekao da je Ministarstvo trgovine, u konaktu sa uljarima i otkupljivačima, došlo do saznanja da poljoprivrednicima za suncokret ne mogu ponuditi veću cenu od 24 dinara po kilogramu, što je, prema njegovim rečima, više nego upola manje od prošlogodišnje otkupne cene suncokreta.

Predsednik Udruženja poljoprivrednika Opštine Zrenjanin Ognjen Rackov je kazao da Ministarstvo trgovine traži mogućnosti da pomogne poljoprivrednicima, i dodao da je njihov zahtev da cena sunocokreta bude 40 dinara plus PDV, jer niža cena dovodi u pitanje egzistenciju, novu proizvodnju i plaćanje dugova iz prethodne sezone.

Rackov je rekao da im je ponuđeno da drže robu u silosima dva do tri meseca dok ne bude veća cena, a da su poljoprirvednici tražili i da robne rezerve otkupe suncokret, a ne ulje od proizvođača.

Prema njegovim rečima, poljoprivrednici očekuju da ih u ponedeljak primi prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

Delegacija nezadovoljih ratara Južnog Banata i Srema predala je pre dva dana pet zahteva na pisarnici Vlade Srbije, a glavni zahtev je da otkupna cena sunocokreta bude 45 dinara po kilogramu.

Ratari traže i da država otkupi dodatne količine pšenice, kao i da na vreme interveniše na tržištu ovogodišnjeg roda kukuruza.

Izvor: Tanjug via Blic

Pogledajte još