Sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu

UJEDINJENE NACIJE, 18. juna 2009. (Beta) - Savet bezbednosti UN je u sredu uveče razmatrao novi izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki Muna o stanju na Kosovu.

Šef UNMIK-a Lamberto Zanijer je rekao da UNMIK i dalje deluje u okviru rezolucije 1244 i da statusna neutralnost omogućava toj misiji da radi na pomirenju i saradnji na Kosovu.

On je dodao da napore UNMIK-a otežavaju nastojanja dve strane da ojačaju svoju poziciju pred Međunarodnim sudom pravde koji razmatra legalnost proglašenja nezavisnosti Kosova.

Ministar spoljnih poslova Srbije, Vuk Jeremić, zatražio je od Saveta bezbednosti UN da insistira na pridržavanju obaveza koje proizlaze iz Rezolucije 1244 i da se ne ohrabruju nova priznanja nezavisnosti Kosova.

Ministar spoljnih poslova Kosova, Skender Hiseni, rekao je da je jedan od glavnih prioriteta Vlade u Prištini integracija manjinskih zajednica, posebno Srba, u sve sektore društva i optužio Srbiju da namerno podriva napore kosovskih vlasti.

Ambasadori članica Saveta bezbednosti UN su pozdravili izveštaj generalnog sekretara UN o Kosovu i pohvalili ulogu UNMIK-a u unapređenju dijaloga i saradnje na Kosovu.

Po završetku izlaganja ambasadora zemalja-članica Saveta bezbednosti Hiseni je rekao da nije istina da je više od 200.000 Srba raseljeno, kako je to prethodno naveo Jeremić. Jeremić je odgovorio da podaci o raseljnim Srbima nisu podaci Beograda, već UN.

Pogledajte još